Brexit-varning för terror och brott tonas ned

Anja Haglund/TT

Publicerad 2019-10-13

Brittiska regeringen varnar för säkerhetsrisker vid en hård brexit. Arkivbild.

Terrorism och organiserad brottslighet riskerar att öka vid en hård brexit, varnar brittiska regeringen.

Storbritannien kan omedelbart förlora tillgång till EU-gemensamma system om grova brottslingar och terrorister.

Terrorexperter tonar ned hotet för svensk del.

Vi har hört om risk för brist på mat, bensin och medicin vid en avtalslös brexit den 31 oktober. Men ett "no deal"-läge kan också innebära allvarliga säkerhetsrisker.

Storbritannien riskerar att över en natt bli utkastade från viktiga rättsliga och polisiära EU-gemensamma system, enligt en rapport från landets regering. Det bedöms kunna öka risken för terrorism och organiserad brottslighet.

Det handlar bland annat om Schengens informationssystem för gränskontroll, passagerarregister, den europeiska arresteringsordern och fångöverföringar.

"Väloljat samarbete"

Det kan bli problematiskt, enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

– Självfallet mister man viktiga pusselbitar. Varje informationsdel kan ha stor betydelse, säger han.

Men han tonar samtidigt ned riskerna. Brittiska myndigheter har redan tillgång till en rad andra verktyg för att upptäcka säkerhetshot och grov brottslighet, framhåller Ranstorp.

– De har sin egen gränskontroll och de har också tillgång till underrättelsesystem i samarbete med andra länder som är världsomspännande. Det finns lager på lager av informationsflöden som gör att de inte är blinda.

Omvänt har det inom EU funnits en oro att gå miste om Storbritanniens kompetens på säkerhetsområdet inom exempelvis underrättelseverksamhet och terrorismbekämpning. Men inte heller där finns någon större anledning till oro, bedömer Ranstorp.

– Sverige och många andra EU-länder har ett väloljat samarbete mellan sina underrättelse- och säkerhetstjänster och motsvarande brittiska myndigheter och vad jag kan se kommer det inte att påverkas av brexit.

Ökad byråkrati

Hans Brun, analytiker vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorstudier vid Försvarshögskolan, gör samma värdering.

– Folk från Londonpolisen som jag pratat med är noga med att säga att om det blir en hård brexit utan avtal har vi redan bra samarbeten bilateralt med de viktigaste länderna i Europa. Och Sverige är ett av de länderna förstås, säger han.

Ett exempel är polisens kontroller av passagerarlistor på flyg, som kan ge varningar om allt från fotbollshuliganer till terrorister.

– Där finns kanaler och kontakter mellan svensk och brittisk polis så att man snabbt kan byta information direkt. De är etablerade sedan lång tid tillbaka och de kontakterna kommer att fortsätta, de är inte beroende av EU, säger Hans Brun.

Oron gäller snarare en ökad byråkrati och längre handläggningstider. Ett exempel är systemet för europeisk arresteringsorder, som tillåter EU-länder att överlämna misstänkta brottslingar sinsemellan. Där finns en risk att processerna kan bli avsevärt mer komplicerade och utdragna.