Kvinnlig polisanställd skickade sexbilder – döms till böter

”Den typen av bilder är allvarlig kränkning”

Publicerad 2020-02-16

En polisanställd kvinna skickade bilder av både manliga och kvinnliga könsorgan.

Mottagaren var en annan kvinna som blev illa berörd.

Poliskvinnan döms nu till dagsböter för ofredade.

I utredningen framskymtar ett triangeldrama där ett polisbefäl och hans nuvarande respektive tidigare sambo är huvudpersoner.

Polisbefälet förekommer själv på några av de aktuella bilderna, foton som han lagt ut på en sajt för tillfälliga sexuella förbindelser.

Under pseudonymen BigCop hade han bland publicerat tre ansiktsbilder, helkroppsbild i uniform, samt bild på sin penis. Till detta en beskrivning av sig själv och sina sexuella intressen.

En polisanställd kvinna fick bilder på kvinnors underliv skickade till sig.

Kommentar till kvinnligt könsorgan

Det fanns även bilder av ett kvinnligt könsorgan där BigCop fogat till en kommentar.

Åklagaren har gjort gällande att den tidigare sambon, poliskvinnan, fått tillgång till dessa bilder då de var ett par.

Efter att de flyttade isär ska poliskvinnan haft intresse av att diskreditera polisbefälet inför hans nya kvinna.

Poliskvinnans advokat har tidigare uppgett för Aftonbladet att befälet utsatt kvinnan för brott. Ärendet gäller grov kvinnofridskränkning.

– Det lades ner och det nedläggningsbeslutet är överklagat, sade advokat Kristina Norberg.

Ska betala skadestånd

Den polisanställda kvinnan åtalades för ofredande samt för olaga dataintrång genom att hon tittat i polisens system efter befälets arbetstider.

Nu i veckan meddelade tingsrätten på den aktuella orten sin dom. Kvinnan fälldes och påföljden bestämdes till 80 dagsböter om 170 kronor, sammanlagt 13 600 kronor.

Hon ska också betala skadestånd med 5000 till kvinnan som fick ta emot bilderna på sin mobil.

”Allvarlig kränkning”

Tingsrätten skriver i domen:

”NN har alltså på sin telefon mottagit bilder på sin sambos profilsida på en dejtingsajt, bilder på kvinnors underliv och sambons kommentar på en bild på en kvinnas könsorgan samt bilder på sambons könsorgan. Att på detta sätt tvingas konfronteras med den typen av bilder får enligt rättens mening anses utgöra en allvarlig kränkning. Skälig ersättning härför kan dock inte överstiga 5 000 kr.”

Polisbefälet kritiseras

När polisbefälets chefer fick kännedom om bilderna på sexsajten inledde de ett disciplinärende. Hans agerande bedömdes som mycket olämpligt. De ansåg att han brutit mot bestämmelsen i polisförordningen om att anställda inom Polismyndighetenska agera så hänsynsfullt som möjligt, visa behärskning och uppträda på ett sätt som inger förtroende”.

Polisbefälet medgav att han agerat fel och när det hela gick vidare till personalansvarsnämnden föreslogs att han skulle ges ett löneavdrag.

Följ ämnen i artikeln