Flera gripna efter stökig natt i Gävle

Publicerad 2020-01-24

För tredje natten i rad har det brunnit fordon i Sätra i Gävle.

En man greps i anslutning till kvällens första brand, men timmarna senare blossade nya bilbränder upp.

– Senare under morgonen griper vi tre personer som är misstänkta för framkallande av fara för annan, säger Tobias Ahlén vid polisen.

Under tre nätter har det brunnit fordon i Sätra i Gävle.

I onsdags morse förstördes 14 bilar på fem olika platser i Sätra. Natten därpå brann ytterligare fem bilar och en släpvagn. Polisen misstänkte samband mellan händelserna.

Det har varit fortsatt stökigt i går och i natt.

– Vi har jobbat på platsen med en ganska stor polisiär närvaro under natten och morgonen, säger presstalesperson Tobias Ahlén.

Utreds för flera bränder

Under torsdagskvällen brann två husvagnar och två släpvagnar i Sätra. Kort efteråt meddelade polisen att en man gripits i närheten.

– Gripandet av den här mannen sker inte långt från brandplatsen och vi tittar naturligtvis på kopplingar till de andra bränderna i området, säger Linda Winge, rlc-befäl vid polisen i region Mitt.

– Samtliga de här bränderna utreds som grov skadegörelse.

Men vid 05.30 meddelade polisen gripna mannen hade släppts efter förhör och kontakt med åklagare. Man bedömde att misstankegraden inte nådde upp till sannolika skäl.

– Men han är fortsatt intressant i utredningen, säger Niklas Hagström, jourhavande förundersökningsledare i Gävle.

Nya gripanden

Knappt två timmar efter torsdagskvällens första brand uppstod två nya bilbränder. Först på Gavlehovsvägen klockan 00.18 och en halvtimme senare på Glimmervägen inte långt därifrån.

Tre personer greps vid 05-tiden på morgonen, misstänkta för framkallande av fara för annan.

– De är inte misstänkta för inblandning i bränderna, men de ska ha släpat ut en del bråte på en väg där i Sätra. De är fortfarande gripna och hörs i detta nu, säger Tobias Ahlén vid polisen.

Under natten mot fredagen brann även tre bilar i Sandviken. Polisen ser ingen omedelbar koppling till Gävle-bränderna.