Morales nya bas – några mil från Bolivia

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2019-12-14

Evo Morales har fortfarande stort stöd. Här har hans porträtt målats på en mur i La Paz.

Bolivias expresident Evo Morales slår sig ner i nordligaste Argentina, helt nära bolivianska gränsen. Enligt argentinska medier har Morales och en rad av hans närmaste medarbetare fått asyl.

Medier i Buenos Aires citerar en kommuniké från utrikesdepartementet med beskedet att Morales och bland andra exvicepresident Álvaro García Linera får "permanent flyktingstatus".

Enligt rapporterna ska Morales med följe bo i San Ramón de la Nueva Orán i Salta, bara några mil från bolivianska gränsen.

Argentinas nye president Alberto Fernández har sagt att Morales utsattes för en kupp, i form av de jättelika protester som utbröt efter valet i Bolivia i oktober. Demonstrationerna fick Morales att avgå och fly till Mexiko. Efter att ha fortsatt till Kuba för att få sjukvård landade han i torsdags i Argentina.

Det är omtvistat om Morales överhuvudtaget hade rätt att ställa upp i valet, som enligt den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS var riggat i hans favör.

Nu väntar nyval i Bolivia, har den tillfälliga presidenten Jeanine Áñez meddelat. Även hon är dock kontroversiell, efter tidigare utspel som tolkats som rasistiska mot landets ursprungsbefolkning.

Morales var landets förste president från ursprungsbefolkningen, och förblir väldigt populär i delar av landet.

ANNONS