Skånetrafiken byter tidtabell – här är allt du behöver veta

avAftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Från och med söndag gäller nya tider för tåg och bussar.

Skånetrafiken genomgår just nu en omfattande förändring. I söndags ändrades stora delar av tidtabellen.

Vältrafikerade rutter har nu fått fler avgångar medan andra linjer ett minskat utbud.

Nästa år investerar Skånetrafiken cirka 30 miljoner kronor på att förbättra kollektivtrafiken. Ambitionen är att göra det enkelt att resa hållbart, vilket i praktiken innebär att man arbetar för att så många som möjligt ska välja att resa kollektivt.

- Vi arbetar hela tiden för att det ska bli enkelt att resa hållbart i Skåne. Det gör vi genom att förstärka trafiken i städerna där allra flest reser. Och på landsbygden ser vi till att vi väl uppfyller kraven i trafikförsörjningsprogrammet, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken, i ett pressmeddelande.

Flera stora förändringar gäller från och med i söndags. I Hässleholm dras exempelvis trafiken om på flera sträckor, en ny busslinje öppnas mellan Höganäs och Helsingborg, och MalmöExpressen körs med tätare trafik.

Med anledning av tidtabellsförändringarna uppmanar Skånetrafiken resenärer att gå in i appen eller titta på hemsidan för att se om eller hur resorna påverkas. Information finns också på samtliga hållplatser.

Här är de mest omfattande förändringarna:


Bussar:
Linje 7 är en av Malmös populäraste linjer. Därför sätter Skånetrafiken nu in fler bussar mellan klockan 07.00 och 08.00 på morgonen och mellan 15.00 och 16.00 på eftermiddagarna.

Linje 5 – MalmöExpressen – får fler avgångar och fler bussar.

I Lund har det under hösten 2019 pågått ett stort vägarbete på Kyrkogatan. I och med tidtabellsskiftet kör bussarna åter som vanligt. De linjer som under vägarbetet har kört var 7,5 minut kommer att köra var 6 minut igen. Linje 1 byter namn till linje 7.

Trelleborg får helt eldriven stadsbusstrafik från och med söndag. Alla stadens bussar byts ut till nya elektriska bussar med bland annat infotainment, extra mycket plats för rullatorer och barnvagnar och inte minst möjlighet att blippa sitt betalkort som betalning.

I Hässleholm uppdateras linjenätet vilket bland annat betyder att linje 3 inte längre kommer att köra till Stoby. I stället får Stoby två regionbusslinjer. Linje 3 får en ny linjesträckning på Läreda industriområde. Däremot kommer linje 3 inte längre att gå till sjukhuset – dit reser du istället med linje 2.


Tåg:
I samband med tidtabellskiftet startar PågatågenExpress till Trelleborg och Svedala. Tågen kommer att gå direkt mellan Malmö C och Trelleborg Station utan stopp. Restiden blir enbart 28 minuter. Även från Svedala till Malmö C kommer en direkt avgång på vardagar 07:09.

Dessutom kommer Öresundstågen från Småland att nå stora delar av Skåne snabbare. Tågen söderut från Kalmar och Växjö slipper dagens uppehåll på 15 minuter i Hässleholm vilket förkortar restiden avsevärt.


För mer information besök:

https://www.skanetrafiken.se/aktuellt/nytidtabell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Skåne

Malmö

Trelleborg

Svedala

Lund