Kina kallsinnigt efter valkänga från Taiwan

TT TT-AFP

Publicerad 2020-01-12

Taiwans president Tsai Ing-Wen firar valsegern med anhängare i Taipei på lördagen.

Peking kommer inte att ändra sin uppfattning om att Taiwan tillhör Kina, trots självständighetsivrarnas jordskredsseger i östatens presidentval.

"Oavsett vilka förändringar som sker i den inhemska situationen i Taiwan så förändras inte det grundläggande faktum att det bara finns ett Kina i världen och att Taiwan är en del av Kina", skriver Kinas utrikesdepartement i en kommentar.

Den sittande presidenten Tsai Ing-Wen, vars parti DPP förespråkar formell självständighet, fick 57 procent av rösterna i lördagens val. Hennes huvudmotståndare Han Kuo-Yu, som leder det Kinavänliga KMT, fick nöja sig med 39 procent.

I sitt segertal sade Tsai Ing-Wen att hon vill ha en dialog med Kinas ledare, men underströk samtidigt att Taiwans invånare inte kommer att böja sig för hot.

Kinas statliga nyhetsbyrå Nya Kina skyller valförlusten på att Tsai Ing-Wen spelat fult genom att blåsa upp hotet från Kina och samarbeta med västländer. Fastlandets myndigheter har en "verktygslåda" av åtgärder att ta till för att tygla utbrytningsförsök, varnar nyhetsbyrån.

"Tsai och DPP bör vara medvetna om att de inte kan agera egenmäktigt på grund av en lyckträff", skriver Nya Kina.