Sölvesborg ställer in fest för nya medborgare

TT

Uppdaterad 2019-11-06 | Publicerad 2019-10-30

Det blir ingen medborgarskapsceremoni i Sölvesborg i år. Arkivbild.

Sölvesborg har ställt in den ceremoni som ska välkomna nya medborgare i år, rapporterar Sveriges Radio P4 Blekinge.

Samstyret i Sölvesborg, som består av SD, M, KD och det lokala Solpartiet, har beslutat att festen inte ska hållas i samband med Kulturkalaset nu i slutet av oktober.

Kommuner är enligt medborgarskapslagen skyldiga att hålla en ceremoni minst en gång per år för att välkomna nya medborgare.

Enligt kommunfullmäktiges ordförande Arne Bogren (M) kom informationen från tjänstemännen om festen för sent, och därför slopas ceremonin nu. Kanske kommer den att hållas senare. Arne Bogren säger att kommunen har till i sommar på sig att fira sina nya medborgare. Fast enligt länsstyrelsen i Blekinge stämmer inte det, lagen kräver firande minst en gång per år, och den tiden går ut nu i slutet av oktober.

Sölvesborgs kommun har på senare tid utmärkt sig för några kontroversiella beslut och förslag. Kommunen har stoppat bland annat regnbågsflaggan på stadshusets tak, liksom kommunala inköp av samtidskonst som anses utmanande.

Kommunens ledning vill också bland annat minska antalet nyanlända, begränsa bokinköp på andra språk till biblioteken, begränsa modersmålsundervisningen, införa slöjförbud och införa begränsningar för tolkning från andra språk.