Mulu, 42, hyllas som ett proffs – slängs ut ur Sverige

Publicerad 2019-11-01

Sjuksköterskan Mulu Baraki, 42, hyllas för sina yrkeskunskaper av kollegor och chefer på Huddinge sjukhus.

Men hon får inte arbetstillstånd, eftersom hon kom in för sent med ansökan.

– Försvinner Mulu måste jag dra ner från 18 till 12 vårdplatser, säger avdelningschefen Lilian Tillqvist.

Mulu Baraki från Etiopien har tidigare nekats uppehållstillstånd som anhörig. Nu har hon i stället sökt arbetstillstånd, vilket Migrationsdomstolen sade nej till den 22 oktober.

Ansökan kom in för sent och därför tar domstolen ingen hänsyn till Mulus yrkeskunskaper.

Kollegorna på Huddinge sjukhus kämpar för att få behålla Mulu Baraki, sjuksköterska med specialistkompetens. Här är hon omgiven av Eden Ghebre, Tommy Lundholm och Lilian Tillqvist.

Hon har kompletterat sin etiopiska utbildning, och har nu en svensk sjuksköterskelegitimation. Sedan 2015 är hon fast anställd på Huddinge sjukhus, på den lungmedicinska avdelningen K84.

Mulu vill utbilda sig till specialistsjuksköterska, men får inte det eftersom hon inte har uppehållstillstånd. I stället har hon skaffat sig specialistkompetens som så kallad PiccLine-sjuksköterska, vilket innebär att hon kan sätta avancerade, centralvenösa infarter.

Avdelningschefen Lilian Tillqvist har länge försökt anställa fler sjuksköterskor med samma kompetens, men misslyckats. Försvinner Mulu måste hon dra in en tredjedel av vårdplatserna.

”Försvinner Mulu avlider patienter i värsta fall”

– Då får patienter vänta på vård, vilket kommer att leda till att deras tillstånd försämras. I värsta fall avlider patienter, säger Tillqvist.

Mulu uppfyller Migrationsverkets två viktigaste krav för den som vill söka om arbetstillstånd. För det första att det är stor efterfrågan på arbetskraft, för det andra att arbetsgivaren har ett akut behov av Mulu.

– Jag förstår inte Migrationsdomstolens beslut. Det känns som att det har gått prestige i det här, säger Lilian Tillqvist.

För kollegorna och patienterna är Mulu ett proffs med stort hjärta som de kan lita på. Hon handleder ofta sjuksköterskestudenter.

– Mulu sprider glädje, och är en stor trygghet för mig och mina kollegor. Hon behövs hos oss, konstaterar kollegan Eden Ghebre.

Själv säger Mulu:

– Jag är jätteglad när jag kommer till jobbet, jag mår bra här. Jag älskar mina kollegor och patienter, de är som min familj.

Tvingas söka sin tjänst från Etiopien

Mulu kom inte som flykting till Sverige, utan med sina barn när maken bosatte sig i Sverige.

– Jag tvingades lämna honom efter tio månader av psykiska skäl. Hade jag stannat med min man i två år hade jag haft mitt medborgarskap för länge sedan. Jag valde att leva i stället, säger Mulu.

Om överklagandet av Migrationsdomstolens beslut avslås — vilket allt tyder på — tvingas Mulu åka tillbaka till Etiopien och söka arbetstillstånd därifrån. Trots att hon har en bostadsrätt, har betalat skatt i flera år och har tre vuxna barn i Sverige.

Situationen i Etiopien är just nu väldigt osäker. Utrikespolitiska institutet följer situationen dag för dag och skrev häromdagen på sin hemsida att 70 personer dog i gatuvåld den 26 oktober i bland annat Addis Abeba, där Mulu förväntas söka arbetstillstånd på svenska ambassaden.

På lungavdelning K84 blir det också kaos, om hon försvinner.

– Det tar upp till två år innan en ny sjuksköterska kommer ens i närheten av Mulus kompetens, säger chefsassistenten Tommy Lundholm.