”Jag är rädd att det finns bilder på nätet”

Denny utsattes för sexuella övergrepp av sin styfar i åtta år

Publicerad 2017-01-13

Styvfadern filmade de sexuella övergreppen på Denny i åtta år.
I dag är han vuxen, men vet fortfarande inte om övergreppsfilmerna snurrar runt på internet:
– Jag är rädd att det ska finnas bilder av mig på nätet, säger Denny.

Efter Aftonbladets och Svenska Dagbladets avslöjande av 72 män som laddar ned sexuella övergrepp på barn ringer Denny till oss. Han vill berätta sin historia, eftersom "det kan rädda andra":

– Jag är överlycklig för att ni blåser på med det här så bra. Det här är fortfarande tabubelagt. Det är ett ämne som måste upp på tapeten brutalt, och det har ni lyckats med.

Denny har lagt mycket tid på att leta på internet efter övergreppsbilderna och filmerna som han vet att styvfadern tog på honom:

– Jag gjorde det ett tag, googlade runt. Sen gav jag upp. Det är skönt att jag inte lyckats få syn på någon bild. Jag vet inte hur jag hade reagerat då.

Våldtagen i åtta år

Från 8-årsåldern till han var 16 år blev Denny utnyttjad av styvfadern, flera gånger i månaden:

– Han sade att det var så vuxna visade kärlek. Jag tänkte "ska det vara så här?", men jag visste ju inget annat. Han var ju vuxen, och man ska ju lita på dem.

På nätterna lämnade styvfadern vattensängen som han delade med Dennys mamma och våldtog den lille pojken.

– Efteråt hävdade hon att hon aldrig märkt något.

Han blev utnyttjad hemma, i bilen, i skolan. Sommaren när han slutade sexan jobbade Denny i ett städbolag med styvfadern. De städade Dennys högstadieskola. Där förgrep sig styvfadern på honom. Sedan gick Denny i flera år runt i samma skola. Till slut orkade han inte mer och skolkade bort sina skolbetyg.

När Denny blev äldre började han försöka göra motstånd:

– Jag försökte trycka emot. Men då tog han i hårdare. Så det var bara att slappna av och försöka vara med.

Mår illa av flanellskjortor

Än i dag mår han illa av vissa föremål, som är förknippade med styvfadern. Hans parfym. Rutiga flanellskjortor.

– Och ser jag en folkvagnsbuss får jag minnen direkt.

Till slut kom det fram att styvfadern hade övergreppsmaterial i datorn. Denny vill inte att vi skriver exakt hur avslöjandet gick till. Men polisen grep styvfadern. I datorn hittade de 50 övergreppsfilmer och 3 627 bilder – många av dem på Denny, men också på andra barn.

Under alla år berättade inte Denny om övergreppen för någon. Inte ens inför polisen ville han säga något först:

– Mamma och styvpappa övertalade mig att ljuga för polisen, säga att inget hänt. Men till slut berättade jag.

Styvfadern fick tio års fängelse, bland annat för grov våldtäkt och grovt barnpornografibrott.

– Hans jävla ord inför rätten satte sig i ryggmärgen. "Jag kan inte se skillnad på kärlek och kärlek." Han pratade om kärlek till barn och till vuxna. Det var förklaringen i domstolen. Sedan avslutade han med "hoppas du får hjälp".

Det blev tvärtom. Denny hade misshandlats av mamman, och nu placerades han i fosterfamilj. Han turnerade runt mellan olika familjer. När han blev äldre gjorde han självmordsförsök, söp i ett halvår, hamnade i kriminella kretsar och begick ett väpnat rån.

Sökte upp styvfadern

Men sedan fick han hjälp av föreningarna Busta och Atsub, som stödjer anhöriga till sexuellt utnyttjade barn och barnen själva. I dag lägger han inte längre skuld på sig själv för det som hände, och engagerar sig för att hjälpa barn som drabbats på samma sätt som han själv. Nyligen fick Denny en liten flicka. Efter det sökte han upp styvfadern för första gången på åratal:

– Jag kände att jag ville ha ett ansikte, om han får ett återfall. Jag vill beskydda min dotter. På sätt och vis var det skönt att träffa honom, för jag var inte rädd. Jag har vuxit upp, och har fattat att det inte var jag som var boven i dramat.

Följ ämnen i artikeln