KD:s skräcksiffra – lägst stöd på 21 år

Uppdaterad 2017-01-22 | Publicerad 2017-01-21

Kristdemokraterna har i dag bara 2,6 procent av svenska väljares stöd. Det visar en barometer Sifo låtit genomföra.

Det är partiets lägsta notering sedan december 1995.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Kristdemokraterna är nu hela 1,4 procent från riksdagens fyraprocentsspärr – och bara en halv procentenhet större än Feministiskt initiativ.

Det är Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten som i samarbete med Sifo tagit fram undersökningen, som alltså visar en mardrömsnotering för den borgerliga Alliansens minsta parti.

Aftonbladet har sökt Kristdemokraterna som avböjt att kommentera mätningen.

I undersökningen har 1944 personer fått svara på frågan ”Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag”? Intervjuerna ägde rum från 9 januari, fram till 19 januari.

Samma dag gjorde moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra sitt utspel om att hon vill presentera en gemensam Alliansbudget redan i höst, bara ett år innan riksdagsvalet.

Med stöd av Sverigedemokraterna skulle de borgerliga partierna i så fall kunna fälla regeringen.

Enligt Sifomätningen blir Moderaternas 21,9 procent, Centerpartiets 9,3 och Liberalernas 5,3 ett gemensamt stöd för Alliansen på 36,5 procent. Kristdemokraterna skulle enligt undersökningen alltså åka ur riksdagen – men med deras 2,6 procent landar stödet för borgerlig blockpolitik på 39,1 procent.

Texten uppdateras.

Fotnot: I en pushnotis för våra mobila läsare uppgav Aftonbladet felaktigt att siffran skulle vara Kristdemokraternas lägsta på 25 år. Rätt siffra är alltså drygt 21 år.

Följ ämnen i artikeln