Varnar för att injicera fillers själv

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2022-03-22

Det är bara legitimerad personal som får injicera till exempel fillers. Nu varar Läkemedelsverket privatpersoner att beställa hem och injicera sig själva. Bilder föreställer en botoxbehandling.

Läkemedelsverket går ut med en varning om att fillers, som används för bland annat utfyllning av läppar, inte ska köpas på nätet och användas hemma.

Varningen kommer efter att Läkemedelsverket har fått signaler från personer som har sett marknadsföring riktad till privatpersoner på sociala medier för fillers. Den typen av estetiska injektioner produkter får enligt lag bara utföras av behörig personal som läkare, sjuksköterskor och tandläkare.

— Att injicera sig själv med fillers innebär stora risker. Den största risken är att råka injicera i ett blodkärl vilket kan leda till en blodpropp. Då riskerar man att vävnaden dör i det området, säger Veronica Hagman, inspektör på Läkemedelsverket.

Ny lag

Fillers används vanligtvis för att fylla kinderna, läpparna eller oönskade linjer i ansiktet. Ofta består fillers av hyaluronsyra och effekten är övergående.

Lagen om att estetiska ingrepp som bland annat injektion av fillers, bara får utföras av behörig personal kom så sent som i somras. Veronica Hagman tror att inte alla distributörer hunnit bli medvetna om att produkterna inte är avsedda för enskilda konsumenter.

Kan påverka synen

Injektionerna av fillers ska ske på en klinik där det förutom behörig personal ska finnas läkemedel och utrustning för att ta hand om situationer där injektionen lett till komplikationer. Vanliga biverkningar är till exempel svullnad, infektioner och knölar.

— Det har hänt att fillers förhindrat blodflödet i de blodkärl som försörjer näthinnan vilket kan påverka synen. Även om det är ovanligt så är det onödigt att utsätta sig för den risken, säger Veronica Hagman.