”Hälsovatten” på flaska kan vara hälsofarligt

Publicerad 2017-10-06

Det svenska företaget AreBe Group marknadsför vattnet Santo-Li som ”hälsokost”.

Men nu kan tidningen Sveriges Natur avslöja att vattnet tvärtom kan vara hälsofarligt, bland annat efter en studie av forskare från Karolinska institutet.

– De studier de har gjort har inget att göra med att dricka en flaska Santo-Li om dagen, säger Pehr-Johan Fager, vd för AreBe Group AB, till Sveriges Natur.

 Vattnet Santo-Li kan vara hälsofarligt.

Det svenska företaget AreBe Group säljer ”hälsovattnet” Santo-Li. Vattnet innehåller höga nivåer av grundämnet litium. Företagets egna mätningar visar på koncentrationer kring 700 mikrogram per halvliter

2014 var Santo-Li officiell sportdryck för golftävlingarna i Nordea Tour.

Offensiv marknadsföring

I sin marknadsföring hävdar AreBe Group AB att deras produkt kan påverka humör och mental förmåga på ett positivt sätt.

På sin Facebook-sida har företaget också delat flera artiklar som handlar om sambandet mellan litium i dricksvatten och en minskad risk för demenssjukdomar, som exempelvis Alzheimers.

Men sambanden är långt i från utredda och vattnet Santo-Li med sina påstådda positiva effekter har tidigare kritiserats, bland annat i SVT:s konsumentprogram Plus.

Kan vara skadligt

Nu kan tidningen Sveriges Natur avslöja att de höga nivåerna av litium kan vara skadliga.

Forskare från Karolinska institutet jämförde, på plats i Sydamerika, höga nivåer av litium i dricksvatten med medicinska tester av kvinnor och barn i samma område. Koncentrationen av litium i ”hälsovattnet” Santo-Li motsvarar vad som hade uppmätts i vissa brunnar i området i Anderna där forskarna från KI genomförde sin studie.

Forskarna kom fram till att litium i dricksvatten kan störa både fosterutveckling och sköldkörtelns funktion hos gravida kvinnor och barn.

– Litium passerar över från exponerade gravida kvinnor till deras foster, som föds med mycket höga halter, säger Marie Vahter, professor vid Institutet för Miljömedicin på KI, till Sveriges Natur.

”Borde riskbedömas”

När Aftonbladet når Marie Vahter på telefon utvecklar hon sina tankar om Santo-Li och de höga litiumnivåerna.

– Jag tycker det ska riskbedömas. Framför allt eftersom det handlar om en produkt som marknadsförs som bra för hälsan och välmåendet. Det är något som många kan nappa på, säger hon.

Tycker du att man som konsument ska undvika det här?

– Generellt ska man vara försiktig. Jag själv skulle nog undvika det.

Finns inget gränsvärde

Det finns i dag inget gränsvärde för litium, vilket finns för flera andra grundämnen. Marie Vahter och hennes forskarkollegor på KI efterlyser nu att regelverket gällande litium i dricksvatten bör ses över.

Företaget AreBe Groups vd Pehr-Johan Fager är kritisk till de nya rönen och metoden som använts i studien.

– De har beräknat matematiska samband som visar tendenser. Men kan inte påvisa något konkret som skulle kunna vara ett problem. Detta hos en befolkning som dricker det här vattnet från Anderna under hela sin livstid. Det går inte att jämföra med Sverige, säger han till tidningen Sveriges Natur.

Studien kommer inte att få företaget att sluta sälja Santo-Li.

Följ ämnen i artikeln