Konditorier vädjar: Stoppa semmeltesterna

”Klump i magen - kan tappa 50 procent”

Publicerad 2023-02-09

Fem gräddiga plus eller en överkorsad semla?

Betyget kan få ödesdigra konsekvenser för försäljningen, menar bagerierna i Falkenberg.

Nu vädjar de till lokalpressen att stoppa de årliga semmeltesterna.

När fettisdagen närmar sig brukar många tidningar sätta betyg på bulle, grädde och mandelmassa.

Men det som vanligtvis är ett populärt inslag i lokalpressen blir en mardröm för bagerierna, enligt konditorn Helen Stålbom.

– Vi har under många många års tid gått med en klump i magen, säger hon till P4 Halland.

Hon har tillsammans med sex andra konditorier i Falkenberg skrivit ett brev till tidningen Hallands Nyheter och vädjat att de ska lägga ner semmeltestet.

– De förstår inte hur viktig semlan är för oss. Den är så avgörande för vår omsättning.

– Man behöver inte hissa och dissa och lämna en överkorsad semla som betyg.

Den som får sämst betyg kan tappa nästan 50 procent av sin omsättning på fettisdagen, säger Helen Stålbom till SVT Nyheter Halland.

I år är det extra tufft, då elkrisen slagit hårt mot bagerier och konditorier.

”Viktigt att inte bara ha proffstyckare”

Ulf Niklasson, chefredaktör på Hallands Nyheter, säger till SVT att han förstår bageriernas situation, men att tester och konsumentjournalistik är en uppskattad typ av guidning för läsarna.

En del av bageriernas kritik handlar om att det inte är ”professionella smaktyckare” som får tycka till om bakverken.

– Jag tycker att det är viktigt att det inte bara är proffstyckare som får komma till tals, att det också är vanligt folk som får göra det, säger Ulf Niklasson till P4.

Ett dåligt betyg i lokaltidningens semmeltest kan enligt konditorn Helen Stålbom kosta bageriet halva omsättningen på fettisdagen.

Nu blir det dock inget semmeltest på Hallands Nyheter i år – men det ska ha varit bestämt sedan tidigare, och inte handla om bageriernas vädjan, enligt chefredaktören.

Hallandsposten däremot kommer att genomföra sitt årliga test i Halmstad.

– Vi gör det här för läsarnas skull och inte bagarnas skull. Sen är det en kul grej och väcker diskussion. Och jag tror att när vi skriver om semlorna varje år kan det snarare bidra till att bagarna kan göra fler semlor än i annat fall, säger chefredaktören Herman Nikolic på Hallandsposten till SVT.

Följ ämnen i artikeln