Frida: ”Männen ville bara ligga”

Sökte privat spermadonator på nätet

Publicerad 2023-09-18

Frida och hennes flickvän längtar efter ett barn.

De gick med i en hemlig grupp på Facebook i hopp om att hitta en spermiedonator.

Men i stället möttes de av män som bara ville ha sex.

– Det känns som att de bara vill ligga medan vi kämpar med att få ett barn, säger Frida.

I dolda grupper på sociala medier söker och erbjuder personer spermiedonationer. De flesta berättar att sperminerna tas emot i en kopp för att sedan insemineras med en spruta medan andra är öppna med att det kan ske samlag, en så kallad “naturlig donation”. 

I grupperna finns singelkvinnor, heterosexuella – och samkönade par med en sak gemensamt. De längtar efter ett barn. Frida och hennes tjej har letat efter en privat donator i tre år. Hon berättar att de gick med i gruppen för att det verkade smidigare än att ta hjälp av svensk sjukvård. Paret såg fram emot att slippa långa väntetider och höga kostnader.

Men paret möttes av flera män som de upplevde hade en dold agenda, berättar hon.

– Det känns som att de bara vill ligga medan vi kämpar med att få ett barn.

Frida har berättat anonymt om sin upplevelse.

Paret har inte fått den hjälp som dom hoppats på genom gruppen. Förutom svar från män som vill ligga så har endast en man donerat sperma via kopp. Frida berättar att de varit tydliga med att de inte vill ha sex med donatorn, men att många av männen försöker övertala dem.

– Männen pressar med att det blir “bättre” via samlag och att vi borde testa det i stället, berättar Frida. 

Flera av männen som Aftonbladet har varit i kontakt med känner inte igen sig i den här bilden. De berättar att kvinnan själv får välja hur spermiedonationen går till. 

 Läkaren Camilla Stenfelt.

“Frank” har donerat via kopp och spruta. Men är det singelkvinnor som inte har blivit gravida så har det också kommit frågor om de i stället kan träffas och ha samlag. 

– De mötena har känts lite stela eftersom jag har känt mig tvingad att komma så snabbt som möjligt. Men när jag har donerat i kopp så har det varit väldigt trevliga tjejer så det har gått bra.

Varnar för icke godkända

Det finns dock fler problem inom privata donation menar läkare som oroas över den laglösa marknaden. 

Enligt fertilitetskliniken Livio finns det män i grupperna som ljuger om att de är godkända donatorer hos dem. En man ska exempelvis vara bärare av en genetisk sjukdom, som i värsta fall kan leda till ett barns död.

– Jag tycker det är både farligt och oetiskt, säger Camilla Stenfelt, specialistläkare på Livio Fertilitetscentrum Gärdet.

Fotnot: Frank och Frida heter egentligen något annat.