Säkerhetsläget förvärrat: Särskild händelse på NOA

Uppdaterad 2023-07-30 | Publicerad 2023-07-28

Polisens nationella operativa avdelning, NOA, har inlett en särskild händelse.

Detta efter det förändrade säkerhetsläget.

– Man jobbar mer koncentrerat med den här frågan nu, säger berättar polisens pressekreterare Mark Vadasz.

Sedan tidigare ligger terrorhotnivån på en förhöjd nivå, på en trea av en femgradig skala. Men efter den senaste tidens koranbränningar har säkerhetsläget i Sverige förvärrats ytterligare, enligt Säpo.

Detta har gjort att polisens avdelning NOA inlett en särskild händelse. Det innebär att polisen nu fokuserar särskilt på frågan.

Det är en internorganisatorisk arbetsmetod, där man plockar ut vissa medarbetare som får i uppdrag att jobba mer specifikt den viss fråga, säger polisens pressekreterare Mark Vadasz.

”Ska inte behöva vara rädd”

Under en presskonferens om hotet mot Sverige på torsdagen uppmanade Säpochefen Charlotte von Essen till källkritik och att tänka sig för.

Säpochef Charlotte von Essen.

– Man ska inte behöva vara rädd, men samtidigt manar vi till vaksamhet. Ser man något som avviker ska man kontakta polisen, sa hon.

Läget har fått regeringen att reagera. Under torsdagen gav regeringen 15 myndigheter i uppdrag att stärka förmågan att hantera terrorism.

En tidigare version av den här artikeln innehöll uppgifter från TV4 om att polisen inlett en ”nationell särskild händelse”. Det stämmer inte. Den särskilda händelsen gäller endast NOA, Polisens nationella operativa avdelning.