Rekordmånga människor på flykt under 2022

Publicerad 2023-06-14

En sudanesisk kvinna med barn på flykt, fjärde maj 2023.

Över 108 miljoner människor hade under 2022 tvingats på flykt runt om i världen, enligt nya beräkningar från FN.

Siffran ökade rekordmycket förra året.

Den tydligaste anledningen är kriget i Ukraina.

108,4 miljoner människor har tvingats lämna platsen de kallar hem till följd av exempelvis krig, förföljelse eller våld.

Det visar den årliga rapporten från FN:s flyktingorgan UNHCR, som sträcker sig fram till slutet av 2022.

Siffran är den högsta som UNHCR registrerat, och ökningen från året innan, 19,1 miljoner människor, är också den högsta.

Och den har dessutom hunnit bli ännu högre efter det, till följd av nya konflikter, som den i Sudan. Sedan i maj i år beräknas 110 miljoner människor vara på flykt.

– Siffrorna visar att många är alltför snabba att ta till våld, och alltför långsamma med att hitta lösningar. Konsekvenserna är förstörelse, tvångsförflyttningar och lidande för var och en av de miljoner människor som fördrivits från sina hem, säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi i ett pressmeddelande.

Ukrainska flyktingar i en gymnastiksal i Mexiko, april 2022.

Snabbaste flyktingströmmen

Den främsta anledningen till flykt under 2022 var Rysslands fullskaliga invasion den 24 februari. Kriget i Ukraina har lett till den snabbaste flyktingströmmen sedan Andra världskriget, enligt UNHCR.

Antalet människor som hade flytt från Ukraina till ett annat land i slutet av 2022 var 5,7 miljoner, något som kan jämföras med siffran i slutet av 2021: 27 300 personer. 5,9 miljoner människor hade vid slutet av 2022 flytt inom Ukraina.

– Det här är nedslående siffror, konstaterar Helena Lagercrantz, talesperson i Sverige för UNHCR.

De allra flesta som flytt utomlands har tagit sig till grannländer, som Polen.

– Där ser vi mönstret som vi också sett i övriga världen, att man flyr till grannländerna. Nu har vi en möjlighet i grannländerna att ta emot. Det visar också på att Europa kan vara solidariskt. Man kan med politiska mål komma fram till lösningar snabbt, och enas. Det ger hopp.

”Visar på solidaritet”

Hon syftar på det massflyktsdirektiv som aktiverades av EU i början av mars 2022, och som innebär att personer från Ukraina ska erbjudas ett omedelbart och tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd i EU:s medlemsstater.

– Det är klart att direktivet kan ha brister, men det visar på solidaritet, medmänsklighet och vilja, säger Helena Lagercrantz.

Många har också flytt och sedan återvänt, visar siffror från FN-organisationen IOM (International Organization for Migration).

”Mänskligt beteende”

Fram till den 23 maj i år hade 4,7 miljoner människor återvänt till Ukraina från flykt, trots att kriget i allra högsta grad fortfarande pågår.

– Det är ett mänskligt beteende. En del vill definitivt återvända. Andra kanske av olika skäl integreras, och vill stanna i sitt nya land. Det betyder inte att man inte vill besöka exempelvis släktingar, eller känner ett engagemang för sitt land. Det betyder heller inte att det är säkert i landet, säger Helena Lagercrantz.

Även klimatförändringar har lett till fler flyktingar, uppger UNHCR.

Klimatförändringar

Helena Lagercrantz beskriver det som en dubbel smäll när konfliktdrabbade länder också drabbas av klimatförändringar, och tar Sudan, som under decennier drabbats av torka, som exempel.

– När regnet väl har kommit så har det varit i extrema mängder. Då blir stora områden totalt översvämmade.

Ytterligare en anledning till den höga årssiffran är att ett antal länder registrerat flyktingar med eftersläpning. Exempelvis har många afghanska flyktingar som tagit sig till Iran under de senaste åren registrerats först i slutet av 2022, uppger flyktingorganet.

– Men det är fortfarande också många som flyr från Afghanistan. Situationen är definitivt inte förbättrad där.

Följ ämnen i artikeln