Svenskrumänsk sektledare gripen i Frankrike

Publicerad 2023-11-28

Mannen greps av fransk polis tillsammans med 40 andra sektmedlemmar under tisdagen.

Ledaren hjärntvättade kvinnor till att ha sex med honom i yogasekten.

År 2005 fick han permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Nu har han gripits i Frankrike tillsammans med 40 andra från sekten.

Fransk polis har gripit 41 personer under tisdagen i Paris och södra Frankrike efter man genomfört flera omfattande razzior mot en yogasekt. Sekten beskrivs som kontroversiell och bland dem har sektens ledare, som tidigare sökt asyl i Sverige fångats, uppger källor med insyn i fallet för AFP.

Cirka 175 poliser var inblandade i tisdagens gripande som ledde till frigivningen av 26 kvinnor, varav flera varit hållna mot sin vilja och var i ”bedrövligt tillstånd”.

Mannen, som är i 70-årsåldern, åtalas för trafficking, kidnappning, våldtäkt och organiserad misshandel mot sektens medlemmar.

Sekten anklagas för åtskilliga övergrepp under ledaren, som varit föremål för svensk, rumänskt och franskt rättsväsende.

Mannen var internationellt efterlyst av Interpol i bland annat Finland.

Fick politisk asyl i Sverige

Mannen fick svenskt asyl som politisk flykting år 2005 efter att ha åtalats i Rumänien för åtta fall av sex med minderårig, skatteflykt och landsflykt. Landet begärde honom utlämnad, men Högsta domstolen i Sverige sa nej.

Samma år fick han permanent uppehållstillstånd i Sverige för att ha ”riskerat religiös och annan förföljelse i Rumänien”.

År 2013 dömdes han till sex års fängelse i sin frånvaro för sex med minderårig, men friades från anklagelsen om trafficking. Han lämnades ut tre år senare till Rumänien från Frankrike, men flydde år 2017 när han blev villkorligt frigiven.

Yogaskolor med hundratals medlemmar

Sekten grundades på 90-talet och expanderade så småningom till andra länder utanför Rumänien.

Den ska driva flera yogaskolor med hundratals medlemmar, uppger källan till AFP. Franska åklagare har drivit utredningen mot sekten efter bland annat misstankar om kidnappning, våldtäkt och trafficking.

Sekten undervisade tantrisk yoga med målet att ”hjärntvätta offer att acceptera sexuella relationer genom manipulationstekniker”.

Kvinnorna uppmuntrades att ingå sexuella relationer med ledaren. Utredningen hittade bevis på att kvinnorna tvingats att delta i sexchattar som genererat pengar till sekten.

Mannen har tidigare nekat till brottsanklagelser. På sektens hemsida har rörelsen kallat vissa av de tidigare anklagelserna för ”fabricerade fakta”.