Littorin backar från uttalande: ”Jag gjorde fel”

Uppdaterad 2022-03-21 | Publicerad 2022-03-20

Aftonbladet avslöjade hur Beowulf Mining lovar en miljard i skatteintäkter till Jokkmokk – men saknar finansiering att driva gruva.

Ordförande Sven Otto Littorin menar att reportern skulle vara partisk på grund av samisk bakgrund – men nu backar han.

”Ibland blir det fel och den här gången blev det verkligen det”, skriver Littorin i ett uttalande på Facebook.

Beowulf Mining lovar en miljard i skatteintäkter till Jokkmokk men saknar finansieringen för att kunna driva gruva. Det visar Aftonbladets granskning som publicerats tidigare i veckan.

Beowulf Mining, vars ordförande är den tidigare moderate ministern Sven Otto Littorin, har lovat en miljard i extra skatteintäkter till Jokkmokk om regeringen säger ja till gruvdriften. Det skulle leda till 500 jobb enligt bolaget.

Förutom att Beowulf Mining saknar finansiering för att kunna driva gruva har det heller inte lämnats in några planer till regeringen på hur finansieringen ska gå till.

Efter Aftonbladets avslöjande gick Sven Otto Littorin till angrepp mot reportern Frida Sundkvist som granskade bolaget.

Sven Otto Littorin

Littorin: ”Jag gjorde fel”

Littorin hävdade att reportern var partisk på grund av att hon, påstår han, har samisk påbrå.

”Ni har glömt upplysa läsarna om reporterns samiska bakgrund som naturligtvis hade varit en intressant information för läsarna”, skrev han i ett mejl till Aftonbladet.

Nu backar Littorin från sitt uttalande.

”Jag skulle självklart inte uttryckt mig på detta sätt. Jag har den största respekt för såväl den samiska urbefolkningen som för vår journalistkår. Jag gjorde fel”, skriver han på Facebook.

Vidare skriver Littorin att han haft kontakt med Sametingets ordförande och bett om ursäkt för referensen om Frida Sundkvists bakgrund.

”Det blev fel i stridens hetta och jag skulle självklart inte ha uttryckt mig så”.

Har anmält till MO

Littorin har anmält Aftonbladets granskning till Medieombudsmannen. Han skriver att han har uppdaterat sin anmälan och tagit bort referensen samt mejlat Sundkvist med en ursäkt.

Reportern Frida Sundkvist som ligger bakom granskningen fick ett mejl med en ursäkt av Littorin.

– Vi har avslöjat att Beowulf Mining har bolag i skatteparadis, där syftet är att äga dotterbolag som prospekterar i tidigare krigsdrabbade Kosovo. Och samtidigt som bolaget lovar en skattemiljard till Jokkmokk, kan bolaget fortfarande inte ens berätta hur malmen ekonomiskt ska kunna tas ur marken.

Vidare säger Frida Sundkvist:

– Jag hoppas att Beowulfs ordförande inte lyckas flytta fokus från det genom att peka på mig.

Beowulf mining provborrar efter järnmalm i Kallak utanför Jokkmokk i augusti 2012.

Följ ämnen i artikeln