Mamma är lik sin mamma

Publicerad 2019-05-26

De är inte bara kända, smarta och framgångsrika - de är mammor också.

Till döttrar som valt samma karriär. Grattis på mors dag!

Delar av den kungliga familjen vid Sollidens slott 17 juli 2016.

Drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine

Födda: 23 december 1943, 14 juli 1977 (Victoria), 10 juni 1982 (Madeleine).
Bor: Drottningholm, Haga slott i Solna, Florida.
Gör: Arbetar för en bättre värld för barn, representerar Sverige.
Det är inte självklart att en drottning ställer sig upp och ger röst åt de som saknar den. Men drottning Silvia har inte låtit glittrande tjänstetiaror och glimmande representationsjuveler hindra henne från att både se och ta tag i det smutsigaste och mest avskyvärda och arbeta för barn som utsätts för våld och sexuella övergrepp. Så har det varit från den kungliga starten, kungaparets bröllopsfond stöder forskning om barn med funktionshinder, sedan startade hon en mentorfond för att ”ge ungdomar självkänsla och kraft att växa” och i 70-årspresent fick hon stiftelsen ”Care about the children”.
Och sådan mamma, sådana döttrar.
Prinsessan Madeleine arbetar aktivt i Childhood Foundation, startade kampanjen ”#EyesWideOpen” för att få vuxna att bli mer medvetna om och förebygga sexövergrepp på barn. Dessutom är hon barnens drömprinsessa som förverkligar deras önskningar i Min stora dag. Vem vill inte få sin dröm uppfylld av en vacker, prinsessa med snälla ögon och vackra klänningar.
Kronprinsessan Victoria var bara 20 när hennes fond, som ska ge barn och ungdomar med funktionsvariationer en meningsfull fritid, grundades och hon och hennes Daniel följde i kungaparets spår och bildade vid sitt bröllop en stiftelse för att motverka utanförskap och främja god hälsa bland barn och unga.
Victoria går dessutom inte bara i sin mors fotspår när det gäller engagemang för barn, hon går ofta i sin mors kläder och representerar klädd i klänningar som drottningen burit för många år sedan. Det kallar vi återvinning.

Ulrika Knape-Lindberg, fd simhoppare och Anna Lindberg, simhoppare Sverige, i Strandbadet i Karlskoga.

Ulrika Knape och Anna Lindberg

Födda: 26 april 1955, 16 november 1981.
Gör: Simhoppare, tränare, entreprenörer.
Bor: Karlskoga, Växjö.
Mamma Ulrika har 43 SM-guld, dottern Anna har 73. Men mamma är den som knep ett OS-guld. Det skramlar härligt av medaljer i den här familjen som lever lika mycket som fiskar i vattnet som på land.
Anna var bara nio år när hon följde i mammas spår, upp på trampolinen och började med simhopp. Och 14 när hon vid OS i Atlanta simmade sig in i svenska folkets hjärtan och ut ur mammas skugga ”Det är faktiskt jag som hoppar, inte mamma”, sa den annars blyga tonåringen. Men mamma var tränare och tillsammans gick de in i sin bubbla av fokusering, struktur, målbilder och massor av jobb. Nu har bägge gått vidare efter extremt succéartade karriärer.
Ulrika är coach och föreläser. Anna designar baddräkter, tränar andra i ledarskap och är entreprenör och hon förvånade många tittare med sin extrema fysiska styrka när hon deltog i ”Mästarnas Mästare” 2013. Mamma var med redan 2010!

Maria Fahl Vikander och Alicia Vikander tillsammans på röda mattan.

Maria Fahl Vikander och Alicia Vikander

Födda: 2 maj 1951, 3 oktober 1988.
Gör: Skådespelare.
Bor: Göteborg, Lissabon.
När Alicia var sju år pekade hon mot Göteborgsoperan och sa ”Där är min arbetsplats” och sedan i riktning mot Göteborgs Stadsteater ”Och där är din arbetsplats, mamma”. Hon hade börjat inse att det där roliga som mamma ofta lekte räknades som arbete. Och Alicia var omåttligt stolt över att hon också arbetade, som ett av barnen i ”Kristina från Duvemåla”.
Det var mamma som varje år hängde på Göteborgs filmfestival och kryssade för i katalogen: ”Ska försöka se. Se. Måste se”. Och det var film- festivalen som blev Alicias utbildning.
Och hon var redan då som ett högpresterande kraftverk i en liten smäcker kropp. Som 15-åring flyttade hon hemifrån för att gå på balett­skola i Stockholm, sedan till London där hon delade lägenhet med tjejerna i Icona Pop och Tove Lo, det gick rätt bra för de tjejerna också! Och resten är internationell filmhistoria strösslad med en och annan glimrande Guldbagge och Oscarsgubbe.
Mamma Maria hejar kärleksfullt på. Själv tycker hon att hon får intressanta jobb nu som äldre skådespelerska ”roliga roller, bitchiga roller”. Maria som själv också gått i starka kvinnors fotspår, mamma dansade balett och mormor började som sömmerska på en teater i Finland för att sedan börja få roller. Här talar vi generationer av starka kvinnor!

Ann-Louise Hanson med dottern Josefin Glenmark-Breman på kommunfest efter repetitioner inför Melodifestivalens sista deltävling i Lidköping.

Ann-Louise Hanson och Josefin Glenmark- Breman

Födda: 4 april 1944, 27 augusti 1974.
Gör: Artister och låtskrivare.
Bor: Täby, Åkersberga.
Nej, inte skulle Ann-Louise Hanson ställa upp i Mello igen. ”Möjligen om Josefin skriver en sång till mig.” Och det var precis vad dottern gjorde. Och så satt de där vid sminkbordet och soffan på scenen och sjöng ”Kärleken finns kvar”, en varm och vacker hyllning till Lill-Babs. Josefin är den av de tre döttrarna som följt i Ann-Louises fotspår. De andra två, de musikaliska tvillingarna Jenni och Jessica, jobbar inte i branschen men är ofta de som först får höra sin systers nya låtar.
Ann-Louise började sin karriär tidigt. Som sexåring stod hon på scen och sjöng och fick chokladkakor i gage. Josefin fick redan som bebis följa med mamma och pappa Bruno Glenmark på turné och spelade in sin första singel när hon var sex år: ”Galen i glass”.
För Ann-Louise har familjen kommit först. Det var därför hon svarade ”Aldrig i livet!” när amerikanska skivbolagsdirektörer tjatade och ville att hon skulle flytta till Los Angeles när barnen var små. Då satsade de på en annan artist i stället, Julio Iglesias.
Nu är det Josefins musik som får listplaceringar och Grammisnomineringar. Som till exempel ”Ain’t no saint” som hon skrev med och för Peg Parnevik.