Gift vanligare som mordvapen hos kvinnor

Erika Nekham/TT

Uppdaterad 2019-06-03 | Publicerad 2019-05-22

En kvinna misstänks för mordförsök sedan hon enligt åklagaren bland annat gett förgiftade smoothies till sin sambo. Arkivbild.

Cyanid och giftiga smoothies – just nu pågår flera brottmål där kvinnor misstänks ha mördat, eller försökt döda, sina partner genom förgiftning.

Att kvinnor använder gift som mordvapen är vanligare än att män gör det – och samtidigt är fallen ytterst få.

I februari förra året larmades ambulans till ett sommarhus i Norrtälje, där en man plötsligt blivit mycket dålig och avlidit. Till en början bedömdes mannen ha dött av naturliga orsaker. Men då hans anhöriga misstänkte att allt inte stod rätt gjordes nya analyser av prover från obduktionen, och de visade att mannen hade höga halter av cyanid i kroppen.

Misstankarna riktades mot mannens sambo, som tidigare i våras åtalades för bland annat mord och grov stöld. Enligt åklagaren är det hon som förgiftat mannen, och medan han låg döende stal hon bland annat en ring och en klocka av honom. De senaste veckorna har rättegång hållits, och när den på onsdagen avslutades yrkade åklagaren på livstids fängelse, skriver Norrtelje Tidning. Kvinnan själv nekar helt till anklagelserna.

Anlade brand

Ett annat fall som snart väntas få sin rättsliga prövning rör en kvinna i Norrbottens län som åtalats för mordförsök och grov mordbrand. Under våren 2016 försökte hon enligt åtalet ta livet av sin sambo, dels genom att anlägga en brand i parets bostad, dels genom att skaffa olika giftiga ämnen som hon lade i exempelvis smoothies och gav till honom.

Att människor mördas genom förgiftning är mycket ovanligt. Men när det väl sker är det oftare en kvinna som är gärningsman, berättar Mikael Rying, kriminolog på polisens Nationella operativa avdelning.

Kvinnor utgör ungefär tio procent av dem som står bakom dödligt våld i Sverige, och så har det varit i hundratals år. De mördar oftast i hemmiljö, och offren är oftast barnen eller maken.

– I väldigt stor utsträckning är det kopplat till familjen, medan män begår dödligt gatuvåld, de begår skjutningarna och de kan mörda i missbruksrelaterade miljöer. Män mördar naturligtvis också inom familjen, men det är betydligt mer ovanligt andelsmässigt än bland kvinnor, säger Mikael Rying.

Mindre upptäcktsrisk?

Många människor dör i hemmet, och samtidigt har antalet obduktioner minskat över tid.

– Frågan är om upptäcktsrisken för förgiftningsmord, eller för den delen även andra typer av mord, har minskat. Det vill säga om det begås sådana här mord i Sverige som vi inte känner till, därför att man inte letar efter dem. Men det är bara en hypotes, säger Rying.

Det skulle dock kunna vara motiverat att man i större utsträckning gör analyser vid plötsliga dödsfall.

– Om en äldre person dör av en hjärtinfart hemma kanske man inte tycker det är befogad med en obduktion. Men det kanske det skulle vara? Säg att det finns en partner, ett vuxet barn eller bekant som vet att de har pengar att vänta, då kan det vara ett motiv, säger Mikael Rying.

Följ ämnen i artikeln