Beskedet: Svenska UD följer inte Norges exempel

Publicerad 2020-03-14

Utrikesdepartementet i Norge avråder nu från alla resor, som inte är absolut nödvändiga, till samtliga länder.

Men svenska UD kommer inte följa grannlandets exempel.

– Vårt råd ligger fast, säger Erik Karlsson, presstjänsten.

På grund av coronaviruset avråder svenska Utrikesdepartementet just nu från alla resor till Iran och Hubei-provinsen i Kina, samt från icke nödvändiga resor till övriga delar av Kina, Italien, städerna Daegu och provinsen Gyeongbuk i Sydkorea och delstaten Tyrolen i Österrike.

I Norge beslöt Utrikesdepartementet under morgonen att gå betydligt längre: och avråda från alla resor som inte är absolut nödvändiga – till samtliga länder.

Något som i nuläget inte är aktuellt i Sverige enligt Erik Karlsson, UD:s presstjänst.

– Vi har en situation där allt ändras väldigt snabbt. Rekommendationerna för ett specifikt resmål kan ändras medan resenärerna är på väg dit. I det läget tycker vi att det är ett trubbigt instrument att avråda från alla resor, vi säger däremot att alla måste ta ansvar och överväga om man verkligen behöver resa.

Är inte det faktum att läget förändras snabbt ett argument för att faktiskt helt enkelt avråda från alla resor?

– Vi gör inte den bedömningen. Vi följer utvecklingen noga och kan avråda från specifika platser med kort varsel. Fler beslut kan komma men i nuläget ligger vårt råd fast.

Svenska UD avråder inte från utrikesresor.

”Förstår oron”

Regeringen har samtidigt gått ut med en uppmaning till svenskarna att överväga att ställa in planerade utlandsresor i samband med coronakrisen.

Men många upplever problem med att få tillbaka pengar för sina inställda resor – eftersom UD inte formellt har avrått från resor till de länderna.

– Vi har stor förståelse för att människor känner sig oroade och osäkra kring villkor men vårt uppdrag är att bedöma och informera om säkerhetsläget, säger Erik Karlsson.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS