Mangs måltavla blev IS-terrorist

Publicerad 2019-12-21

En 49-åring dömd som IS-terrorist och fängslad Syrien säger att han var en av dem som blev beskjuten av Peter Mangs. Nu han vill hem till Malmö, rapporterar Sydsvenskan.

Det är finska tidningen Helsingin Sanomat som hittat 49-åringen i ett fängelse i norra Syrien. Man fick tillstånd att intervjua en slumpvis utvald fånge i fängelset al-Hasakh och fick träffa en 49-årig truckförare som kallar sig Farhad och sa att han är från Malmö.

– Jag åker gärna till Sverige och ställs inför rätta. Där finns ett bra demokratiskt system till skillnad från här. Vi är inga djur. Vi är människor som andra. Vi har också rättigheter, säger han.

Farhad säger sig vara en av flera personer som fanns vid Islamic Center i Malmö på nyårsafton 2009, då Mangs avlossade flera skott från långt håll in i byggnaden. 49-åringen fanns också med vid rättegången mot Mangs, som även dömdes dådet vid moskén.

Enligt tidningen sveptes Farhad med av den salafistiska väckelsen 2011. Vänner berättar att han en dag bara försvann till Syrien och lämnade både jobb och familj. Hans fru sedan mer än 20 år begärde skilsmässa och ensam vårdnad om de tre barnen.

– Svenskar sköt på oss i moskén. Är inte det våld? försvarar han sin resa till kalifatet, skriver Sydsvenskan.

Peter Mangs |
Aftonbladet

LÄS VIDARE