Palestinsk affärsman frisläppt

TT-Reuters

Publicerad 2019-06-30

Den palestinske affärsman som greps efter att ha deltagit i USA:s Mellanösternkonferens i Bahrain, som Donald Trumps svärson Jared Kushner arrangerade, har släppts. Arkivbild.

Den palestinske affärsman som greps av Palestinska myndighetens (PA) säkerhetsstyrkor under natten till lördagen har släppts, uppger en källa inom familjen.

Mannen, som är från staden Hebron på den ockuperade Västbanken, greps efter att han deltagit i en USA-ledd konferens i Bahrain tidigare i veckan. Tvådagarsmötet arrangerades av president Donald Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner och handlade om investeringar och ekonomisk tillväxt i de palestinska områdena. Konferensen sades vara det första steget i USA:s fredsplan för konflikten i Mellanöstern.

Mötet bojkottades dock av palestinska ledare eftersom de bland annat anser att Kushners fredsplan inte innehåller några realpolitiska initiativ för bland annat en tvåstatslösning på konflikten mellan israeler och palestinier.

Palestinska myndigheten hade beslutat att gripa palestinier som deltagit i konferensen i Bahrain. Minst tre palestinier uppges ha gjort det. Företrädare för det palestinska ledarskiktet har tidigare sagt att palestinier som deltar är "kollaboratörer" till USA och Israel.