"Politiken inte tillräckligt konsekvent ännu"

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2019-07-06

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin, (MP). Arkivbild.

Det är bra att folk vill minska sina utsläpp, men ännu är inte politiken tillräckligt konsekvent för att stötta den viljan fullt ut, enligt miljöminister Isabella Lövin (MP).

Klimatmedvetenheten har ökat rejält bara det senaste året, och människor grubblar över hur de ska göra för att minska sina egna utsläpp. Samtidigt är det många som saknar de riktigt stora politiska besluten på klimatområdet.

– Självklart behöver vi göra stora förändringar för att göra det möjligt att leva och resa med mindre utsläpp. Det är det arbetet vi har inlett. För det krävs stora politiska beslut, säger miljöminister Isabella Lövin.

Hon tycker att vi kommit en bra bit, även om det återstår väldigt mycket.

– Vi har satt målet att utsläppen ska var noll till 2045.

Historisk omställning

Bransch efter bransch tar fram egna handlingsplaner för hur utsläppen ska minska, förklarar hon. Ändå – det tar tid.

– De förändringar som människor gör själva skyndar på.

Det ger också politiker mer mod att fatta de stora besluten, anser Lövin. Men fortfarande görs en massa som går på tvärs med klimatmålen. Från Naturskyddsföreningen hålls till exempel planerna på en utbyggnad av Arlanda fram.

TT: Är politiken tillräckligt konsekvent?

– Inte ännu. Vi behöver se över klimatmålen inom alla sektorer. Men vi är inne i en historiskt stor omställning.

Att många av oss går omkring och har klimatångest kan var bra, tror hon. Men bara om den leder till förändring och handlingskraft.

– Om kraften omvandlas till att man diskuterar och försöker påverka, inte bara inom sin egen privata sfär, säger Isabella Lövin.

Tror inte på förbud

Moderaternas miljö- och klimatpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz tycker att vi var och en har ett delat ansvar för klimatet, tillsammans med politikerna.

– Det är klart att varje människa har ett eget ansvar för hur vi lever, äter och konsumerar. Men samtidigt måste politiken skapa möjlighet för människor att göra kloka val, säger hon.

Rosencrantz tycker att det behövs en bred palett av åtgärder, som både ska stötta enskilda och styra industri och transporter, samt ge fördelar för det som är klimatvänligt, som ett klimatavdrag till företag som investerar i ny teknik för att minska utsläppen. Förbud tror hon inte på.

– Det blir orimligt om politiker förbjuder olika saker. Om man behöver flyga så ska man göra det, men då ska vi ställa tuffare krav på bränslet.

Forskning och utveckling

Martin Kinnunen, miljö- och klimatpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, tycker att var och en ska göra de val som man själv är bekväm med.

– Men rent krasst är det tekniska framsteg och politiska beslut som fått bukt med problem av den här typen. Så tror jag att det kommer att lösas i framtiden också. Men det är klart att en privilegierad skara i västvärlden kan göra sina val för klimatet, men de flesta kan inte det.

Martin Kinnunen har för sin egen del inte någon klimatångest, förklarar han. Forskning och teknisk utveckling kommer att rädda klimatet.

– Det är därför vi vänder oss mot plakatpolitik, säger han.