Bahamas i spillror efter Dorians härjningar

Julius Bengtsson/TT

Publicerad 2019-09-07

En man cyklar gatan fram i Marsh Harbour som är sargat efter att orkanen Dorian dragit fram.

Förödelsen på Bahamas är stor efter att orkanen Dorian drabbat önationen. I det kraftiga ovädrets spår har hus omvandlats till högar av plockepinn och bland bråten pågår sökandet efter överlevande. Tusentals människor saknas.

I en idrottshall i staden Nassau har över 200 människor som evakuerats undan orkanen samlats. Många av dem kommer från ön Abaco, strax norr om huvudstaden på New Providence.

En av dem är Diane Forbes som kommit bort från sina barn.

– Jag har ingen aning om min son lever eller inte, säger hon till AFP.

Den gnagande osäkerheten av att inte veta var ens släktingar befinner sig växer i takt med bristen på bland annat mat.

– Det finns ingen bensinstation, inga matbutiker och mitt arbete är borta, berättar Melanie Lowe som bor i Marsh Harbour på ön Abaco.

Enligt FN är över 70 000 människor i behov av hjälp. En internationell insats där den amerikanska kustbevakningen och brittiska flottan deltar har inletts. Men på grund av all ödeläggelse och översvämningar är det svårt för hjälpen att nå fram.

Förutom förnödenheter krävs många händer i arbetet med att hitta överlevande och ta hand om döda. Hittills har ovädret krävt 43 dödsoffer, men myndigheterna i Bahamas räknar med många fler döda. Personal från bårhus och kylutrustning har därför skickats till de drabbade öarna, rapporterar AFP.

Orkanen Dorian har dragit vidare norrut och drabbade under fredagen North Carolina. Ovädret väntas avta under lördagen.