Chiles president ber om ursäkt efter protester

Publicerad 2019-10-23

Chiles president Sebastián Piñera har efter de hårda protesterna bett om ursäkt för att han inte tagit itu med problemen med ekonomisk ojämlikhet.

I ett tv-sänt tal i natt utlovade han också reformer.

Samtidigt kommer människorättsorganisationer med rapporter om tortyr och övervåld från säkerhetsstyrkor sedan protesterna inleddes.

Chiles president Sebastián Piñera höll natten till onsdagen ett tv-sänt tal och bad om ursäkt för att han inte tagit upp problemen med den ekonomiska ojämlikheten och höga levnadskostnader i landet.

– Det är sant att problemen ackumulerats i flera decennier och att olika regeringar inte erkänt situationens omfattning. Jag erkänner och ber om förlåtelse för denna kortsiktighet, sa presidenten.

Protesterna mot regeringens ekonomiska politik i Chile har pågått sedan i fredags. De inleddes med studentdemonstrationer i huvudstaden Santiago på grund av höjda kollektivtrafikpriser, men har därefter breddats till att kräva presidentens avgång.

Militären har satts in

Nu beskrivs situationen i landet som den värsta politiska krisen på 30 år.

Protesterna har blivit allt mer våldsamma och militären har satts in för att kontrollera situationen. Ett drag som ses som mycket kontroversiellt eftersom Chile har ett traumatiskt förflutet sedan diktatorn Augusto Pinochet använde militären för att hålla folket i schack.

I går rapporterades att minst 15 personer hade dödats, hundratals har skadats och tusentals har gripits. En militär har gripits efter att en 25-årig man sköts ihjäl vid en manifestation i staden Curico i måndags, rapporterar P3 Nyheter.

Chiles institut för mänskliga rättigheter, INDH, anklagar polis och militär för att bryta mot lagen och använda övervåld.

”Inhuman och grym hantering”

– Våra observatörer har sett en inhuman och grym hantering av demonstranterna från polis och militär, sa Sergio Micco, chef för INDH, när han intervjuades i chilensk tv, enligt Sveriges Radio.

Även Amnesty International har signalerat att man fått uppgifter om brott mot mänskliga rättigheter vid protesterna.

Som svar har militären i Chile uppgett att man utreder bland annat ett antal videoklipp som sprids, och som tyder på övervåld.

– Vi utreder vartenda en av dessa händelser. Vi kommer inte att dölja något, säger generalen Javier Iturriaga, enligt Reuters.

Presidenten lovade i sitt tal också ett antal reformer, bland annat att pensionerna ska höjas med 20 procent, att elpriserna ska frysas och en utredning om statligt stöd till dyr medicin.

Dessutom sa Sebastián Piñera att politiker, som kongressmedlemmar, ska få sänkta löner, och att mandatperioderna ska bli tidsbegränsade.

”Gjort sig omöjlig”

Men experter som Aftonbladet har talat med säger att det är oklart om reformer kommer att räcka.

Chile är bland de länder i OECD (samarbetsorganisationen för världens I-länder) där inkomstojämlikheten är som störst.

Enligt Paulina De Los Reyes, professor i ekonomisk historia vid Stockholms universitet, är det en lång tids ackumulerad vrede som nu exploderar.

– Man måste bilda en ny regering, den som finns nu har gjort sig omöjlig, säger hon.

Den chilenska vänsterpolitikern och kongressledamoten Claudia Mix kallade presidentens förslag för ”snåla” på Twitter, och protesterna fortsatte att sprida sig till fler städer, skriver New York Times.

Under onsdagen väntas en omfattande generalstrejk genomföras i solidaritet med demonstranterna, uppger Reuters.

Påve Franciskus har under onsdagen vädjat om dialog och ett slut på våldet.

– Jag följer det som händer i Chile med oro. Jag hoppas att det ska bli ett slut på de våldsamma demonstrationerna så att dialog kan användas för att finna lösningar på krisen, och möta de svårigheter som har skapat krisen, för hela folkets skull, sa han.