Här stjäl han på lyxkrogar i Stockholm

Uppdaterad 2018-11-27 | Publicerad 2018-11-26

Här stjäl 40-åringen från gäster på Stockholms lyxkrogar. Övervakningsbilder visar hur han plockar på sig väskor under sin jacka innan han flyr från restaurangerna.

Ett av offren är Alexander Lydecker, Carolina Gynnings ex-man.

– Han lyckades knipa väskan nästan framför ögonen på mig, säger han till Aftonbladet.

40-åringen står åtalad misstänkt för fyra stölder på lyxkrogar i Stockholm mellan den 3 februari 2017 och den 8 november i år.

Mannen har erkänt brott och hävdat att han genomfört stölderna ensam och i berusat tillstånd:

– Jag kommer till Sverige för att söka jobb, jag börjar dricka och då vet jag inte vad jag gör.

Tillvägagångssättet misstänks enligt utredningen ha varit detsamma. 40-åringen har besökt krogarna propert klädd och stulit väskor från kroggäster då de haft uppmärksamheten på annat håll, på Lydmar hotell, restaurang Djuret i Gamla stan, på en reklambyrås höstfest i Vasastan och restaurang Milles på Strandvägen.

På Lydmar hotel misstänks han ha utfört stölderna i maskopi med en medhjälpare vilket styrks av övervakningsfilm.  Där ser man hur de misstänkta gärningsmännen rotar runt i kläderna i garderoben. De spanar in kroggästers väskor och en av dem försöker dra till sig en väska med foten, men ägaren anar oråd och stöldförsöket avbryts.

Mannen greps i samband med väskstölden i reklambyråns festlokal den 8 november och häktades. Värdet på väskan med en dator och mobiltelefon beräknas vara 30 980 kronor.

Kan utvisas

Åklagaren yrkar på fem års utvisning.

Alexander Lydecker besökte Milles den 1 november med affärsbekanta. Han placerade sin svarta Gucciväska med sin jobbdator, plånbok och nycklar i på en stol intill bordet. 

– Jag ville ha den nära mig, säger han.

Då en person anslöt sig till sällskapet lyftes väskan ned på golvet intill bordet, då de serverades tappade han för en kort stund den ur sikte. 

– Ett moment med ett utrymme på högst fem-tio sekunder.

Strax därefter upptäckte han att väskan var borta, först trodde han att det var ett skämt, att någon i personalen ställt undan den för att kunna servera.

– Det var väldigt superproffsigt gjort. Jag är ganska mycket för kontroll och satte mig i en position med en väldigt bra överblick. Trots det lyckades han knipa väskan nästan framför ögonen på mig.

Slår till snabbt

Övervakningsfilmen från Milles visar då 40-åringen kommer in på krogen och tar av sig jackan. Han genomsöker lokalen och går mot Alexander Lydeckers bord. Han böjer sig snabbt ned, ser ut att ta något, döljer det under jackan och lämnar restaurangen.

– Någon som är insatt i den världen måste ha sett att väskan var värdefull. En svart med ett litet trähandtag på. Det var ruskigt professionellt gjort. Det gick väldigt fort.

Alexander Lydeckers arbetsgivare Bonniers News AB har yrkat på 20 180 kronor i skadestånd för den stulna datorn.

Han själv yrkar på 25 398 kronor i skadestånd, ersättning för stulen väska, plånbok och glasögon.

– Jag uttalar mig inte innan förhandlingen, säger 40-åringens försvarare, advokat Benneth Johansson.

Spärrade allt

Stölden har påverkat Alexander Lydecker mycket.

– Det är väldigt integritetskränkande att få körkort, kreditkort, bilnycklar och jobbdator stulna. Jag fick åka hem och hämta en extranyckel till bilen för jag skulle iväg med barnen morgonen därpå.

Han spärrade alla bankkort och användandet av hans personnummer. Inköp hade gjorts på ett kort, bland annat på Mc Donalds på Sveavägen.

– Det är fortfarande nervöst och jobbigt att ha sitt ID i en främmande persons händer.

Han fick också göra en ny synundersökning och beställa nya glasögon. De dyra han hade tidigare stals också.

Han har inte fått tillbaka sin jobbdator, en bekant kontaktade honom via Facebook som hittat hans anteckningsblock på Kammakargatan några dagar senare.