Påven vill ha en modernare kyrka

Publicerad 2016-04-08

Påve Franciskus vill att den katolska kyrkan ska moderniseras.

Det framgår av nya riktlinjer för världens en miljard katoliker som Vatikanen presenterat i ett 200 sidor långt dokument med titeln "Kärlek i familjen".

Den katolska doktrinen förändras inte, men däremot lämnas en öppning för världens biskopar att tolka riktlinjerna utifrån den kultur de verkar i, rapporterar BBC.

I dokumentet som den 79-årige Franciskus presenterade på fredagen tas frågor om skilsmässa, preventivmedel och barn upp. Bland annat ändras synen på par i samboförhållanden, däremot förblir synen på homosexualitet den samma med skillnaden att den ska vara mer tillåtande, rapporterar The Guardian.

Texten speglar påvens mer barmhärtiga inställning till troende som inte lever helt i enlighet med traditionella katolska värderingar.

Däremot innehåller dokumentet inga öppningar för att katolska kyrkan tänker mildra sin totala anti-abortinställning, eller för den delen sin syn på preventivmedel.

Den inflytelserika tyska kardinalen Walter Kasper tror att dokumentet kommer att innebära en ny epok för katolicismen, skriver AFP. Samtidigt finns starka konservativa krafter som inte vill se kyrkan färdas i en mer liberal riktning.

TT

Följ ämnen i artikeln