Forskare: Att vara singel är lika farligt som att röka

Publicerad 2019-02-01

Singellivet är inte bara ensamt – det kan dessutom vara rent av livsfarligt. Det slår danska forskare fast som menar att ensamhet är lika skadligt som rökning.

Enligt en undersökning gjord av danska forskare kan ensamhet öka risken för hjärtsjukdomar. I studien, som publicerats i European Heart Journal, har forskarna följt 3 300 män under 32 år.

Under studiens gång har de studerat männens levnadsvanor och sambandet mellan biologiska, livsstils- och miljömässiga faktorer, som rökning, blodtryck, diabeter, träning och boende.

Den visar att män som lever ensamma löper 90 procents större risk för att dö av en hjärtsjukdom, vilket motsvarar samma riskfaktor som vid rökning, skriver, TV2.

”Farligt att vara ensam för de flesta”

Det råder dock skillnad bland de olika sociala grupperna. Risken för hjärtsjukdomar ökade inte för högutbildade män och män i chefsposition som lever ensamma.

Enligt läkaren och kardiologen Magnus T. Jensen, som författat studien, beror det på att de männen ofta har bredare kontaktnätverk och därmed sociala resurser.

Han trycker ändå på att deras forskningsresultat visar att ensamhet kan vara hälsofarligt.

– Det visar ändå att de som lever ensamma löper en avsevärd större risk för att dö av hjärtsjukdomar än de som lever med någon. Det är farligt att vara ensam för de flesta människor. Det är en stark signal, säger Jensen till kanalen.