Rovdjursforskare: ”Det är något som lockar”

Vargen i Tierp: Inte ovanligt

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2019-01-29

Det händer ofta att vargar kommer in i bebyggda områden. Arkivbild.

Det är inte ovanligt att vargar letar sig in i tätbebyggda områden. Sådant händer varje dag, berättar rovdjursforskaren Jens Frank.

Det är något som lockar när vargar tar sig in i tätbebyggda områden. Därför gäller det att lista ut vad det är och kvickt ta bort det, förklarar Jens Frank, rovdjursforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

– Det händer väldigt ofta, nästan varje dag, att vargar kommer in på gårdar och gårdsplaner i bebyggda trakter.

Vargar kommer tillbaka

Då räcker det inte att bara schasa i väg vargen. Om det som lockar finns kvar kommer den tillbaka. Nu är det exempelvis vanligt med rådjur i tätbebyggda områden.

– Det är som när man fostrar hundar. Det krävs några repetitioner för att de ska lära sig.

Ofta handlar det om slaktavfall eller döda djur som ligger nära tätbebyggt område. Det måste bort, förklarar han.

Vargen i Tierp avlivades av polisen eftersom den bedömdes uppträda underligt. Jens Frank vill inte kommentera om det var rätt eller inte av polisen att avliva den. Men han påpekar att ingen dödats av vilda vargar i Sverige på över hundra år, medan en till två personer per år dör av skador orsakade av björn. Kvinnan som dödades av vargarna i Kolmårdens djurpark 2012 var en helt annan sak, där var vargarna uppfödda av människor, förklarar han.

Skyddsjakt på varg

Lars Plahn, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Uppland, förklarar att länsstyrelsen inte har möjlighet att besluta om skyddsjakt på en varg så länge den inte gjort något. Polisen gick ut med en varning till allmänheten om att hålla barn och hundar borta från trädgården där vargen höll till, och vargen avlivades därefter. Men om det inte hade slutat så hade man i stället fått skrämma iväg den till skogs.

– Vi kan inte besluta om skyddsjakt förrän den har orsakat någon skada. Det är ett svårt läge, säger Lars Plahn.

Frågan är hur man skrämmer en varg, som mätt och belåten efter rådjurslunchen sitter och myser i en villaträdgård.

– Som privatperson kan man springa ut och hojta, klappa i händer och låta. Man kan också ringa länsstyrelsen, som kan skjuta knallskott eller gummikulor. Men om man schasar bort vargen finns risk att den kommer igen så länge det som lockar den finns kvar, säger Jens Frank.

Följ ämnen i artikeln