Nationalpark vandaliserades under budgetbråk

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2019-01-30

Nedhuggna träd, förstörda vägar, skräp och klotter. Den rekordlånga nedstängningen av delar av USA:s statsapparat slog hårt mot Joshua Tree i Kalifornien. Nu varnar en tidigare chef för att det kan ta hundratals år att återställa nationalparken.

Det vidsträckta ökenlandskapet i sydöstra Kalifornien har med sina ikoniskt spretiga träd blivit ett populärt och välkänt besöksmål. Men under det budgetbråk som ledde till en rekordlång nedstängning av delar av statsapparaten var det inte bilder på ståtliga silhuetter mot en stjärnklar natthimmel som kablades ut från nationalparken.

När personalstyrkan reducerades ökade i stället vandalismen. Det resulterade i fällda träd, nedklottrade klippformationer och olagliga campingplatser, vilket väckte ramaskri.

"De allra flesta som besöker Joshua Tree gör det på ett ansvarsfullt sätt, men nu har det förekommit att nya vägar har skapats av motorister och joshuaträd har förstörts" skrev en talesperson för nationalparken i början av januari.

Ödesmättad varning

Politikerna i Washington DC lyckades i förra veckan till slut häva den fem veckor långa nedstängningen och de statsanställda som fått gå utan lön kunde äntligen få sina pengar. Men i Joshua Tree tycks problemen vara långt ifrån över.

– Det som vår park har utsatts för de senaste 34 dagarna kommer inte gå att återställa de närmaste 200–300 åren, hävdade den tidigare nationalparkschefen Curt Sauer i helgen, enligt lokaltidningen The Desert Sun.

Sauer, som numera är pensionär, framträdde under ett kampanjmöte där lokalborna vädrade sin ilska över de ekonomiska och miljömässiga konsekvenserna av nedstängningen. Nationalparken lockar flera miljoner besökare om året och är en viktig inkomstkälla i det omkringliggande samhället.

Frivilliga städade

På plats fanns många av de frivilliga som ryckte ut för att städa toaletter och samla skräp under de veckor som soptunnorna svämmade över. En av dem var John Lauretig, som har bott i området i 20 år och leder intresseföreningen Joshua Trees vänner. Han är kritisk till att nationalparken fortsatte att hålla öppet, trots bristen på personal.

– Om regeringen inte finansierar våra parker eller tillhandahåller tillräckligt med personal borde de bara stänga för att skydda parker och människor, sade han till The Desert Sun.

Följ ämnen i artikeln