Byt sida, Fredrik

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2010-08-24

Väljarnas vilja: Rödgrön politik – med Reinfeldt och Borg som ministrar

Väljarna vill ha Reinfeldt och Borg som ministrar.

I en rödgrön regering.

Fyra veckor före valet är oppositionen ikapp och förbi, visar Aftonbladet/United Minds.

– Den som trott att det här redan är avgjort har fel, säger Carl Melin på United Minds.

Flera mätningar har visat att väljarna föredrar statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg framför deras rödgröna rivaler Mona Sahlin och Thomas Östros.

Trots det visar Aftonbladet/United Minds senaste mätning för augusti att de rödgröna har tagit igen underläget i väljaropinionen – och gått upp i en knapp ledning.

Bäst på att leda

Enligt Carl Melin, opinionschef på United Minds, anser många att alliansen är bäst på att leda landet. Men de vill ändå ha en rödgrön politik.

– Många mittenväljare skulle nog gärna se Reinfeldt och Borg som ministrar i en rödgrön regering, säger han.

Mona Sahlin är glad över resultatet:

– Den bara bekräftar att det kommer att bli jämnt, att de här fyra veckorna kommer att spela roll och att vi verkligen har en möjligheten att vinna.

Några större skäl att jubla har hon knappast. Socialdemokraterna backar något och ligger under 30 procent. Det totala övertaget för de rödgröna är bara 0,9 procentenheter och ger ingen egen majoritet. I stället skulle alltså Sverigedemokraterna bli vågmästare.

– Inget block lyckas särskilt väl. Majoriteten vill inte ge regeringen förnyat förtroende. Men de vill inte ge oppositionen det heller, säger Carl Melin.

Allt fler är osäkra

Så sent som i söndags kom siffror från Sifo som visade att alliansen drog i från rejält och hade egen majoritet. Carl Melin är inte förvånad över de skilda resultaten.

– Det brukar alltid vara någon mätning som sticker ut. Det kan bero på att frågorna ställs på olika sätt, metodfel eller helt enkelt slumpen.

Kategorin ”övriga partier” – där Feministiskt initiativ och Piratpartiet ingår – ökar i mätningen. Liksom andelen osäkra.

– Det är först nu, när vallöftena kommer och affischerna sätts upp, som många börjar fundera, säger Carl Melin.

Följ ämnen i artikeln