En misstänkt släppt – två begärs häktade

Uppdaterad 2015-09-22 | Publicerad 2015-09-21

GÄVLE. Ytterligare en av de anhållna för mordet på 18-åringen i Söderhamn har släppts. De andra två, båda 17 år, begärs nu häktade på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök. Den mördade 18-åringen och den svårt skadade 17-åringen kommer båda från Syrien.

– Någon har vräkt ur sig något som kan låta främlingsfientligt i samband med händelsen men det behöver inte ha med brottet att göra över huvud taget. Så att tala om ett rasistiskt motiv är för starkt, säger kammaråklagare Christer Sammens till Aftonbladet.

De två misstänkta 17-åringarna är båda bosatta i Söderhamnsområdet.

Har de gjort några erkännanden?

– Det vill jag inte gå in på, säger åklagaren.

Många ungdomar på platsen

Exakt vad som hände i korsningen Rustmakaregatan och Götgatan i centrala Söderhamn efter midnatt i lördags är fortfarande oklart. Polisen har inte gått ut med några detaljer. Helt klart är att många ungdomar fanns på platsen och att bråk uppstått av någon anledning. Ett bråk som slutade med att en 18-åring knivhöggs till döds och en 17-åring skadades allvarligt.

Enligt en poliskälla ska det ha varit ungdomligt tjafs som urartat.

– Ja, det tycks inte ha det ha handlat om någon planerad handling utan mer en tillfällighet att brotten sker, säger Christer Sammens som inte vill gå in i detalj om vad polisen fått fram.

Vårdas på sjukhus

I inledningen av förundersökningen satt nio ungdomar i åldern 15-20 år anhållna. Under söndagen försattes sex på fri fot och ikväll ytterligare en. Åklagaren anser att de inte kan försvåra utredningen på fri fot.

Häktningsförhandlingen kommer att hållas i Hudiksvalls tingsrätt under tisdagen.

Den skadade 17-åringen vårdas på sjukhus. Enligt en patientskaderapport från sjukhuset är han allvarligt skadad.

ANNONS