Juncker hoppas undvika brexitkatastrof

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2019-01-11

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Rumäniens president Klaus Iohannis skakar hand i presidentpalatset i Bukarest.

Låt mig göra vad jag kan, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som hoppas på ansträngningar in i det sista för att få Storbritanniens parlament att säga ja till ett utträdesavtal med EU.

Men någon omförhandling blir det inte.

Inför nästa veckas omröstning i parlamentet i London råder fortsatt starkt brittiskt motstånd mot det avtal som premiärminister Theresa May har förhandlat fram med EU.

– Vi får se på tisdag vilket beslut som de brittiska parlamentsledamöterna tar. Ett avtalslöst utträde skulle vara en katastrof för våra brittiska vänner, men också för EU, säger Juncker på en presskonferens i Bukarest, tillsammans med Rumäniens president Klaus Iohannis.

Diskuterar med London

Juncker är tydlig med att EU inte kan förhandla om någonting i dagsläget, särskilt inte när det gäller den så kallade nödlösningen – de skrivningar som är till för att hålla gränsen fortsatt öppen mellan Irland och Nordirland, oavsett vad som sker i kommande diskussioner om framtida relation och handelsavtal.

Någon form av skriftligt eller muntligt klarläggande kan ändå bli aktuellt för att försöka hjälpa Theresa May på traven.

– Vi diskuterar med Downing Street (den brittiska premiärministern) hur de här klarläggandena kan göras. Men det får inte blandas ihop med omförhandlingar – särskilt inte om nödlösningen, säger Juncker i Bukarest.

Vad som görs vill han dock inte gå in på.

– Låt mig göra vad jag kan, lyder den enda förklaringen – något som en EU-källa beskriver som "kontakter på alla nivåer för att få igenom avtalet".

"Brexitförlamning"

Om det blir ett nej i parlamentet på tisdag, vilket de flesta förståsigpåare räknar med, kommer May att behöva lägga fram någon form av reservplan redan inom en vecka.

Även EU-kommissionen vill i så fall ha snabba besked, helst redan på tisdagskvällen eller onsdagsmorgonen, om vad som gäller härnäst.

Den brittiska regeringen försöker under tiden fortsatt förmå brexitanhängarna i det egna Konservativa partiet att rösta ja till Mays avtal genom att hota med att alternativet kan bli att hela brexit uteblir.

– Om den här uppgörelsen avvisas finns risk för brexitförlamning och då vet ingen vad som händer. Folk är oroliga för att vi kanske inte ger folk vad de röstade på (i folkomröstningen 2016), säger utrikesminister Jeremy Hunt till Sky News enligt Reuters.