Busch: Skärmarna är knark för barns hjärnor

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-05-03

KD-ledaren Ebba Busch kräver att sociala medier regleras hårdare. En digital epidemi berövar barn deras barndom, säger hon på KD:s partidagar.

– Skärmtid är bokstavligt talat som knark för ett barns hjärna.

Ebba Busch har hållit tal inför runt 1 000 kristdemokrater som samlats i Västerås.

Här försöker hon peppa i gång ett parti som ligger lågt i opinionen inför EU-valet om en månad.

Busch inledde med att hon vill se stärkt kontroll och hårdare krav över skärmarna på EU-nivå. Techjättarna har enligt henne skapat en epidemi.

– Vi tycks stå handfallna inför den digitala epidemi som är på väg att beröva våra barn deras barndom, säger hon.

”Med berått mod”

I en debattartikel skriver hon, socialminister Jakob Forssmed (KD) och partiets toppnamn i EU-valet Alice Teodorescu Måwe att de vill att plattformarna ska tvingas dela hur deras algoritmer fungerar.

– Det är dags att dra i bromsen och sätta gränser. De stora sociala mediebolagen har fått härja fritt, säger Forssmed.

KD vill att användartid, föräldrakontroll, blockering av vissa annonser och ämnen ska vara en del av apparnas grundinställning.

Folkhälsomyndigheten ska lämna rekommendationer på hur mycket skärmtid barn bör ha i höst. Dessa råd bör vara grundinställningarna i apparna, enligt Forssmed.

KD vill även ställa krav på att tjänsterna inte leder till beroendeliknande användning. Det kan vara en reglering av pushnotiser eller automatisk uppspelning.

– Skärmtid är bokstavligt talat som knark för ett barns hjärna, säger Busch.

Hon frågar sig vad det gör med ungas självkänsla och psykiska hälsa.

KD är ett parti i opinionsmässig kris. I den senaste mätningen från Indikator får partiet 2,3 procent och skulle därmed inte klara spärren till EU-parlamentet. Trots detta har partiet fortsatt som mål att behålla sina två mandat.

– Det här är en nivå som jag inte alls är nöjd med men vi är en väldigt stark valrörelseorganisation. För en del partier går stödet ner när man möter väljarna i en valrörelse, för KD brukar stödet gå upp, säger Busch.

Handlar inte det om stödröster?

– Nej, titta på valet sist så tog vi ju våra mandat av egen kraft. Inget parti äger rätt till några väljares röster.

Svenska värderingar

KD vill också förbättra förutsättningarna för att bygga småhus. Regeringen ska inrätta en så kallad egnahemskommissionär. Uppdraget går till den tidigare bostadsministern Stefan Attefall, nu landshövding i Uppsala.

– Vi ska bygga mer, och vi ska bygga bostäder som familjer inte bara kan drömma om utan även flytta in i, säger Ebba Busch.