Fulla containrar med hushållssopor – trots nyrekryteringar

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2017-09-02

Reno Norden säger sig ha löst problemen efter sommarens vilda sopstrejk.

Stockholm Vatten och Avfall uppger att entreprenören kör med full bemanning både kvällar och helger.

Men ändå uteblir sophämtning på flera håll i Stockholm och tillfälliga containrar svämmar över av luktande påsar fyllda med hushållssopor.

– Det här är inte de nya killarnas fel, det är arbetsgivaren som inte gett dem tillräcklig utbildning för att utföra jobbet, säger Gun Moll i Vasastan, som haft problem med sophanteringen i snart en månad.

Det har snart gått två månader sedan sophämtare i Stockholm gick ut i vild strejk som protest mot nyckelinventering och sänkta löner.

Trots flera förhandlingar så kom parterna inte överens, sophämtarna godtog inte företagets förslag att gå upp i tid med bibehållen lön.

Reno Norden anmälde sopåkarna till Arbetsdomstolen, och fick rätt, strejken var olovlig. Den 14 juli uppmanades sopåkarna av Arbetsdomstolen att omedelbart återgå till arbetet. Men sopåkarna valde istället att säga upp sig.

Företaget har anställt ny personal, men ändå lyckas man inte klara av uppdraget. Sophämtning uteblir på flertalet adresser i Stockholm och öppna containrar, överfulla med hushållssopor, luktar och lockar till sig råttor.

För lite anställda för att klara jobbet

Gun Moll bor i Vasastan och berättar att sophämtningen fungerade under strejken, men den senaste månaden så märks de fulla sopkärlen allt mer.

– Det här gäller hela Vasastan, vi har sophämtning måndagar och torsdagar men de kommer bara efter att man ringt, klagat och skällt. Men nu orkar jag inte mer jag vet inte vad man ska göra, säger hon uppgivet.

Reno Norden har tidigare hänvisat till att de tidigare anställda saboterat och tagit bort märkningen av nycklarna. Men för de flesta som bor på Västmannagatan så är det kod som gäller.

– En kväll ringde de vid kvart i elva på kvällen och var här för att hämta soporna, efter att jag ringt och klagat. Killarna berättade att de helt enkelt inte hittar och att gps:en i bilen inte fungerade. Det här är inte de nya killarnas fel, det är arbetsgivaren som inte gett dem tillräcklig utbildning för att utföra jobbet, säger Gun Moll.

– De har för lite bilar och manskap för att göra jobbet. Det här är Reno Nordens ansvar och ytterst Stockholm Vatten och Avfall. Men de ger inga svar förutom att de arbetar med att lösa problemen.

Överfulla containrar

Vid hörnet av Västmannagatan och Observatoriegatan står två tillfälliga containrar, den ena överfull och den andra full med hushållssopor. Bredvid finns även två vagnar fulla med svarta sopsäckar. På marken ligger utsmetade matrester.

Bengt Sträberg som bor i huset närmast containrarna berättar att deras soprum bara tömts en gång på ordinarie dag de senaste sju veckorna.

– De har kommit när man ringer och anmäler det, jag undrar hur länge det ska fortgå, borde inte en entreprenör som inte utför sitt uppdrag bli utkickad? Det är två månader sedan strejken, de borde ha löst problemen nu.

Containrarna på gatan ska tömmas dagligen, men enligt Bengt så gäller det inte på helgerna.

– På kvällen är råttorna där och på måndag morgon har måsarna kalas, det ser ut som soporna nere i Neapel. Containrarna ska dessutom vara låsta, men de är så söndriga och dåliga så de står öppna och överfulla och lockar till sig skadedjur, säger Bengt Sträberg som även anmält sophanteringen till Miljöförvaltningen.

Stockholm vatten och avfall, som är ytterst ansvariga för sophämtningen, ställde ut tillfälliga containrar för att förhindra sopkaoset vid den vilda strejken. I dag så finns sammanlagt 19 containrar kvar i fyra områden i Stockholm.

– Vi har tagit bort flera av de tillfälliga containrarna, men vissa är kvar och de kommer bli kvar så länge som behovet finns, säger Eleonor Björkman, pressansvarig på Stockholm Vatten och Avfall.

Vad är det som gör att sophämtningen inte fungerar, trots att företaget nu har personal?

– Det är minst lika många som hämtar avfall nu som innan strejken, eftersom de kör på kvällar och helger också. Men det tar tid för de nyanställda att lära sig områdena och att hitta, även om alla nycklar är så gott som färdiginventerade.

Oklart vem som får betala notan

För varje reklamation har den som felanmält att sophämtningen uteblivit rätt till 20 kronor avdrag från Stockholm vatten och Avfall. Men hur mycket pengar sopkaoset kostat hitintills, vet man inte.

– Vi arbetar just nu tillsammans med Reno Norden för att lösa problemen så snabbt som möjligt. Vad det kostat är något som vi får summera i efterhand.

Vem kommer att få betala notan, Stockholm Vatten och Avfall eller Reno Norden?

– Det styr våra avtal och är något vi får sätta oss med när vi löst problemen.

Kan Reno Norden krävas på vite?

– Det regleras också i avtalet och den juridiska bedömningen görs när problemen är lösta, säger Elenor Björkman.

Aftonbladet har sökt Peter Ekholm, vd för Reno Norden.