Läkarassistenten med halsfluss – nu utvisas han och familjen

Uppdaterad 2018-01-08 | Publicerad 2018-01-07

Läkarutbildade Mohamed Abou Eliwa, 35, och hans familj har bott i Sverige i tre år.

Under den tiden har statslöse Mohamed kämpat för att få sin svenska läkarlegitimation och för att familjen ska få stanna i landet.

Men nu måste familjen lämna landet senast 17 januari, skriver Expressen.

– Det drabbar barnen, att bara resa från land till land. Inget blir stabilt, säger Mohamed till Aftonbladet.

Läkarassistenten Mohamed Abou Eliwa, 35, och hans familj kom till Sverige för tre år sedan. Sedan dess har de rotat sig i Sverige – de har skaffat vänner och barnen går i skolan.

Den 28 november skrev Aftonbladet om småbarnsfamiljens kamp för att få stanna i Sverige.

Mohamed är läkarutbildad och arbetar just nu som läkarassistent i Sverige. Och det jobbet är en av anledningarna till att han nu ska utvisas.

Anledningen är att han sökt arbetstillstånd och att man då måste arbeta på samma ställe minst fyra månader innan man skickar in sin ansökan. Men Mohamed bytte från sitt jobb som undersköterska till ett jobb som läkarassistent inom den tiden.

Innan han gjorde bytet frågade han dock Migrationsverket om det var okej att byta till arbete eftersom det skulle föra honom närmre sin svenska läkarlegitimation. Enligt Mohamed fick han ett muntligt ja som svar. Men några papper på det har han inte fått, trots att han bett om det.

Hade halsfluss och fick mindre lön

Förutom det fick han en månad ut en lägre lön än vad man måste få enligt kraven för arbetstillstånd. Det var när han hade halsfluss och var sjukskriven i ungefär två veckor.

– Det låter konstigt för mig att göra såhär när Sverige behöver läkare. Kanske borde de göra det lättare att få arbetstillstånd för yrkesgrupper som som behövs, till exempel läkare, har Mohamed tidigare sagt till Aftonbladet.

Pierre Karatzian från Migrationsverket berättar att de inte har någon kännedom om Mohameds halsfluss.

Migrationsverkets svar

För att få arbets- och uppehållstillstånd är den svenska huvudregeln att det ska vara beviljat innan inresan till Sverige. Däremot har de asylsökande som fått avslag möjlighet att inifrån landet söka arbetstillstånd.

Men då finns ett antal krav varav och det är alltså två sådana som inte uppfylls av Mohamed, har Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst tidigare berättat för Skaraborgs Läns Tidning.

I samma tidning fick han frågan om Mohameds sjukdom:

– Jag ser inte att den uppgiften kommit till vår kännedom och att man har därför inte har tagit ställning till det i ärendet.

Mohamed Abou Eliwa, 35, har fru och två barn som alla drabbas av beslutet.

Den 20 december fattade Migrationsöverdomstolen det slutgiltiga beslutet: Senast den 17 januari måste Mohamed och hans familj lämna landet.

– Vi har fått det sista avslaget. På grund av lönen och att jag bytt arbetsgivare, säger Mohamed.

Vart ska de ta vägen?

Nu när Mohamed ska utvisas är ett problem var han ska ta vägen. Migrationsverket menar att han ska åka till Ukraina, men eftersom han råkat illa ut där vill han inte ta sin familj dit.

– Jag har haft stora problem med att jag är palestinier, har han sagt tidigare till Aftonbladet.

Mohamed är född i Libyen och hans föräldrar är från Palestina. Han säger att han aldrig varit medborgare i ett land och Migrationsverket räknar honom som statslös.

”Vill inte att de ska komma och hämta oss”

Nu är Mohameds enda möjlighet at söka arbetstillstånd från utlandet. Men då måste familjen lämna Sverige innan den 17 januari, för att inte riskera återreseförbud.

Och Mohamed är fast bestämd att inte bryta mot några lagar.

– Lag är lag. Jag vill inte gå emot lagen eller polisen, säger Mohamed och fortsätter:

– Jag vill inte att de ska komma och hämta oss.

Hur tar barnen det här?

– Barnen är 7 och 8 år. De förstår inte allt. Men jag har sagt till dem att vi måste lämna landet och då blir de ledsna. De har vänner i skolan och så.

Följ ämnen i artikeln