Hoda, 21, får inte jobba – på grund av sin slöja

Publicerad 2018-05-09

21-åriga Hoda har arbetat extra som väktare på Securitas i två år.

Men nu blir det sannolikt inget mer jobb – på grund av att hon bär slöja.

Det är resultatet av en ny policy som bolaget infört.

– Det är tragiskt att man väljer att se vad en individ har på huvudet och inte vad den har i huvudet, säger hon.

21-åriga Hoda, som är utbildad väktare, studerar vid Linköpings universitet. Under sina ledigheter har hon jobbat extra hos Securitas. Senast arbetade hon under julen.

– Jag fick nyligen höra från två olika personer att de inte fick något jobb på Securitas på grund av att de bär slöja. Det överensstämde inte med företagets neutralitetspolicy hade de fått veta. Jag trodde först inte på dem, säger hon.

Fick inget svar från chefen

De två tjejerna kontaktade Hoda, eftersom de visste att hon burit slöja.

– De undrade varför de blev nekade att jobba, eftersom jag ju jobbar där, säger hon.

Hoda mejlade sin närmsta chef.

– Hon svarade mig att de nu höll på att implementera den här nya policyn och hänvisade mig sedan till HR-avdelningen.

– Jag frågade också varför jag inte fått något besked om den här policyn, men fick inget svar på min fråga.

Via HR-avdelningen på företaget fick Hoda veta att hon inte får jobba kvar såvida hon inte tar av sig sin slöja.

– Det tänker jag absolut inte göra. Hade Securitas värnat om mina kunskaper och goda arbete hade de kämpat för att bevara min kompetens. Istället så anses min slöja vara ett hinder, när jag själv inte tycker det, säger Hoda.

”Dubbelmoral”

Hon är väldigt besviken på Securitas eftersom hon själv inte fick veta något om den nya policyn utan fick höra om den via utomstående personer.

– Framförallt eftersom det är sådan otrolig dubbelmoral. Som väktare skriver du på ett papper att inte diskriminera någon på grund av hudfärg, religion eller sexuell läggning. Sedan gör de så här själva, säger Hoda och fortsätter:

– De talas i Sverige om att det ska befria oss kvinnor från något slags förtryck, men det är ju de själva som förtrycker genom att göra så här. Jag är så otroligt besviken.

I samband med mejlkorrespondensen lade Hoda upp några skärmdumpar på mejl på företagets intranät. Hon blev chockad över kommentarerna som följde.

– Folk, olika medarbetare på Securitas, skrev hånfulla kommentarer. Det var fruktansvärt att läsa så jag tog bort appen helt, säger hon.

Oklar ekonomi i sommar

Hoda vet nu inte hur hennes ekonomi kommer att bli i sommar om hon inte får något sommarjobb eller deltidsjobb på Securitas.

Efter att ha talat med sitt fackförbund funderar hon nu på att kontakta Diskrimineringsombudsmannen, DO.

– Securitas vägrar att ta ansvar för att de har satt mig i den här sitsen. De vet att det är jag och en annan person som kommer drabbas hårdast av detta och ändå informerade de mig inte.

Ronny Fredriksson är presschef på Securitas. Han känner till Hodas ärende och beklagar att hon inte fått information om den nya policyn.

– Uppenbarligen har man missat henne i informationsflödet och det kan bero på att hon inte är i aktiv tjänst, utan behovsanställd, säger han.

Securitas: ”Ska prata igenom policyn”

När det gäller de hånfulla kommentarerna på intranätet känner Ronny Fredriksson inte till dem.

– Rent generellt ska man kunna ha olika åsikter och högt i tak, men jag har inte följt de där trådarna. Förekommer det olämpliga inlägg så får vår admin titta på det och ta bort dem.

Fredriksson berättar att Hoda blivit erbjuden ett möte med HR-chefen på Securitas.

– Det är ett informationsmöte där vi ska prata igenom policyn.

Kan hon få några andra arbetsuppgifter?

– Inte i uniform.