It-företag varnar för cyberattack mot Ukraina

TT-Reuters

Publicerad 2018-05-23

Cisco Systems varnar för att hackare har infekterat minst 500 000 routrar och lagringsenheter i ett 50-tal länder. Arkivbild.

Cisco Systems varnar för att misstänkta ryska hackare har infekterat minst 500 000 routrar och lagringsenheter i ett 50-tal länder med sofistikerad skadlig mjukvara.

Enligt nätverkstillverkaren kan syftet vara att iscensätta en kraftfull cyberattack mot Ukraina.

Enligt säkerhetsföretaget Cisco Talos underrättelseenhet är det troligt att den ryska regeringen ligger bakom aktionen, som kallas för VPNFilter. Mjukvaran som används för hackningen delar kod med skadlig programvara som tidigare använts i cyberattacker och som USA har tillskrivit Moskva.

Cisco uppger att VPNFilter ger hackarna tillgång till de infekterade datorerna som sedan kan användas för spionage, störa internetkommunikationen eller iscensätta koordinerade attacker mot mycket större mål.

– Med ett nätverk som det här kan du göra vad som helst, säger Craig Williams, chef på Cisco Talos.

Trots att de infekterade enheterna finns utspridda i minst 54 länder har Cisco kommit fram till att hackarna riktar sig mot Ukraina, efter en våg av attacker i landet den 8 maj, uppger Williams.

Den ryska regeringen har förnekat alla påståenden från Ukraina, USA och andra länder om att Kreml ligger bakom globala cyberattacker, bland annat för att försöka skada Ukrainas ekonomi eller påverka det amerikanska presidentvalet 2016.