Minst två skjutna vid konstutställning

Publicerad 2015-05-04

Minst två personer har skjutits utanför en kontroversiell konstutställning i Texas i USA.

Utställningen visar upp karikatyrer av profeten Muhammed och den kontroversiella politikern Geert Wilders deltog vid evenemanget.

– Jag är chockad, säger Wilders.

På söndagskvällen lokal tid utbröt skottlossningen vid Curtis Culwell Centre i Garland, utanför Dallas i Texas på söndagskvällen, skriver 9News.

Enligt NBC News ska två gärningsmän ha stannat utanför utställningen och börjat skjuta varpå polisen besvarade elden. Gärningsmännen dödades.

Konst om Muhammed

Även en säkerhetsvakt skottskadades kunde lämna det efter vård, uppger polistalesmannen Joe Harn för nyhetsbyrån Reuters.

Det är ännu oklart vad gärningsmännen hade för motiv och om det är kopplat till verksamheten som pågick i lokalerna i Curtis Culwell Center.

Där var nämligen konstutställningen The Muhammad Art Exhibit and Contest, som organiseras av den antimuslimska organisationen American Freedom Defense Initiative, också känd som Stop Islamization of America. Gruppen säger sig genom utställningen vilja stå upp mot våldsamma hot och för yttrandefrihet.

Som del av utställningen anordnas också en tävling i vilken deltagande tecknare kan vinna upp till över 80 000 kronor, rapporterar USA Today.

Hade hållit sitt tal

Den högerpopulistiske politikern Geert Wilders från Nederländerna hann precis hålla sitt tal innan skottlossningen:

– Jag är chockad. Jag hade just talat i en halvtimme om teckningarna, islam och yttrandefrihet och hade just lämnat området, skriver han i ett mejl till nyhetsbyrån AFP och fortsätter:

– Det här är en attack mot allas våra rättighete.

Han står nu under polisbeskydd.

Efter skottlossningen stängde polisen dörrarna till byggnaden och tillät ingen att lämna byggnaden under tiden som området säkrades. Polisen använde även en bombrobot för att undersöka misstänkta föremål.

Följ ämnen i artikeln