Åkesson vägrade applådera i kyrkan

Uppdaterad 2015-09-17 | Publicerad 2015-09-15

Göran Rosenbergs tal möttes av applåder i Storkyrkan.

Men SD-ledaren Jimmie Åkesson satt tyst.

–  Jag delar inte den analys som han gör, säger han.

Författaren och journalisten Göran Rosenberg var inbjuden som högtidstalare i Storkyrkan i samband med riksmötets öppnande. Hans tal kretsade kring flyktingsituationen i Europa och att EU har ett gemensamt ansvar att lösa krisen.

Talet möttes av applåder av åhörarna, men SD-ledaren Jimmie Åkesson stämde inte in.

Jimmie Åkesson säger till Aftonbladet att han inte delar Rosenbergs analys.

– Sedan är han inte politiker och han kan tala om allt som är snällt och fint och gott. Att vi ska vara snälla mot varandra och hålla ihop och så vidare. Han behöver inte ta ansvar för någon budget i balans eller ett samhälle som håller ihop, säger Jimmie Åkesson.

”Drömsk allt till alla-retorik”

Han fortsätter:

– Jag som politiker måste också ta ansvar och då har jag svårt med den här drömska "allt till alla-retoriken" som vi såg prov på där.

Vid 2010 års regeringsförklaring lämnade Sverigedemokraterna Storkyrkan i protest. Något som senare resulterade i en ursäkt till kungen. Jimmie Åkesson förnekar däremot att den uteblivna applåden var något han eller partiet planerat i förväg.

– Nej, vi har inga sådana diskussioner.

Hur tolkar du att så många andra applåderade?

– Jag har ingen bild av vilka som applåderade, mer än att det var många som applåderade i kyrkan. Jag applåderade inte Stefan Löfvens regeringsförklaring heller. Jag är inte socialdemokrat och han är inte min statsminister.

Statsministern hade efteråt svårt att förstå vad som störde Sverigedemokraterna i Göran Rosenbergs tal.

– Det tyder bara på vad de står för. Om de inte ens kan hålla med det talet gör de det väldigt öppet och naket vad det är de egentligen står för, säger Stefan Löfven.