Kidnappningen ett genialt PR-knep

Satte Boko Haram på världskartan

För ett år sedan var det få utanför Nigeria som visste vilka Boko Haram var.

Numera känner alla till terrorgruppen och fruktar dem.

Kidnappningen av över 200 skolflickor var ett genialt pr-grepp.

Boko Haram vann inte bara uppmärksamhet över hela världen. De demonstrerade också för densamma hur hjälplös Nigerias regering var.

Triumfatoriskt visade Boko Haram upp flickorna i en video iförda huvudsjal där det påstods att de alla konverterat till islam. Ledaren Abubakar Shekau deklarerade att flickorna sålts som slavar till soldaterna.

Terrorgrupper gör vad de gör för att skrämma människor och beslutsfattare. De vill sätta avtryck. De hoppas att terrorn ska ge dem ett inflytande de aldrig kan få via valsedeln.

Med sina grymheter hoppas Boko Haram att befolkningen ska lära sig acceptera deras metoder och inte våga göra motstånd.

Skyddslösa

Boko Haram grundades redan 2002 men det var först kring 2009 som våld på allvar blev en del av deras taktik. I början riktades deras terrorattacker framförallt mot polisstationer och företrädare för myndigheter. Lokalt var det givetvis ett svårt säkerhetsproblem men i omvärlden var det få som brydde sig.

Kidnappningen av de skyddslösa skolflickorna gav eko i hela världen. Plötsligt undrade alla vad Boko Haram var och vad de stod för.

Jag påstår inte att detta var gruppens enda motiv men över en natt hamnade den obskyra terrorgruppen på världskartan.

Att det var just en skola man gav sig på var helt logiskt. Namnet Boko Haram betyder ungefär "västerländsk skolning är förbjuden". Genom att slå till mot en skola med företrädesvis kristna elever spred man skräck hos föräldrar. Nu tvekar många att skicka sina barn till skolor i de områden där terrorgruppen är aktiv.

Terrorattacken i Kenya nyligen utförd av al-Shabbab, en annan islamistisk terrorgrupp, tjänar samma syfte.

Svor IS trohet

Boko Harams kidnappning skedde efter att gruppen blivit alltmer influerad av al-Qaida i Nordafrika. Boko Haram har också kopplingar till Islamiska staten, IS. Sedan IS utropade sitt islamska kalifat så har Boko Haram svurit IS trohet. En indikation på att vi kan förvänta oss ett utökat samarbete mellan de två rörelserna. Att sälja kidnappade flickor som sexslavar är något de har gemensamt.

Boko Haram har kunnat härja tämligen ostört i den nordliga provinsen Borno. Efter IS modell utropade de ett islamskt kalifat förra hösten. Förmodligen har de också inspirerats av IS när de genomfört attacker i grannländerna Kamerun och Tchad. Något som tyder på att de vill utöka sitt territorium och skaffa sig säkra baser i grannländerna.

Frita flickorna

Den förre presidenten Goodluck Jonathan verkar inte riktigt ha tagit gruppen på allvar. Hans armé visade sig helt oförmögen att slå tillbaka mot Boko Haram. Hans tydliga ointresse och oförmåga att få flickorna släppta bidrog till att han förlorade valet nyligen.

Nye presidenten Muhammadu Bouhari har en helt annan inställning. Problemet är att en militär aktion för att frita flickorna lätt kan sluta med att många av dem dödas. Att förhandla med Boko Haram innebär att regeringen måste göra eftergifter. Men Bouhari är åtminstone ärlig.

– Vi vet inte om flickorna kan räddas, säger presidenten. Jag önskar att jag kunde lova att vi kan hitta dem men det kan jag inte.

Sedan hårdföre före detta generalen vann valet har Nigerias armé gått på offensiven mot Boko Haram och tagit en del byar och städer som gruppen tidigare kontrollerat. Men det är för tidigt att säga om det rör sig om mer än tillfälliga framgångar.

Hoppet om att de kidnappade flickorna ska hittas minskar för varje vecka som går.

Följ ämnen i artikeln