Anders Borg vill se S+M-regering

TT TT

Publicerad 2018-08-23

Anders Borg, moderat finansminister 2006–2014, vill se en samlingsregering där Moderaterna samarbetar med Socialdemokraterna.

Det behövs en samlingsregering där Socialdemokraterna och Moderaterna ingår för att få ordning på alla obalanser, anser Anders Borg, moderat finansminister 2006–2014.

– Det kommer att krävas samarbete, säger han.

Helst av allt vill Anders Borg se en svensk storkoalition av tyskt snitt, med ministrar från både S och M.

– Om inte det går får man försöka hitta ett samarbete där man är nära varandra, tillägger han.

Väntas bli stökigt

För den tidigare finansministern handlar det om att ta ansvar för det politiska systemet.

– Man kan diskutera hur det ska se ut. Men S och M borde båda två säga till väljarna att den här typen av samarbete kommer att bli nödvändigt, säger han.

Regeringsbildningen efter valet om två veckor väntas bli stökig. Och om valresultatet avspeglar opinionsmätningarna kan man sedan räkna med en mandatperiod präglad av såväl regerings- och budgetkriser och troligen även regeringsombildningar, enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Men för att kunna bilda en S+M-regering tror han det krävs mer krisstämning.

– Visst kan jag tänka mig en sådan situation, men inte på en gång, säger han.

– Kanske om det blir ett låst läge och man utan framgång har prövat olika vägar. Eller om en regering tillträder men inte kan styra effektivt, då kan en sådan situation uppstå. Då blir det plötsligt politiskt möjligt.

Kan bli krav

Legitimiteten för en S+M-regering blir större ju allvarligare kris Sverige befinner sig i, menar Tommy Möller:

– Om vi får en bostadskrasch, en kraftig konjunkturnedgång eller en hotfull utrikespolitisk situation, då kan det till och med bli krav på de två regeringsbärande partierna att bilda en regering, säger han.

Anders Borg lämnade svensk politik efter Moderaternas valnederlag 2014 och säger sig inte ha några planer på att återvända. Numera jobbar han med rådgivning inom politisk och ekonomisk risk och investeringar i tillväxtbolag inom tekniksektorn.

För honom är de stora obalanserna i svensk ekonomi tillräckligt allvarliga för att motivera ett omedelbart blocköverskridande samarbete.

Vad som utlöser nästa akuta kris och exakt när den kan komma vill Anders Borg inte sia om. Men var den svenska sårbarheten finns är tydligt, tycker han.

– Det är huspriser, bostadsmarknad, byggsektor – och det kommer att slå mot vår väldigt stora banksektor, säger han.

Högst osannolikt

Det är enligt Anders Borg avgörande att Moderaterna och Socialdemokraterna redan före krisen har fått bukt med de stora och kända strukturella problemen och obalanserna i Sveriges ekonomi, som bostadsmarknaden och skattesystemet.

– Ju mer de kan göra strukturellt före krisen desto bättre, säger han.

– Men det får man ju tyvärr bedöma som högst osannolikt.

När TT frågar om det inte finns en risk att ett S+M-samarbete skulle kunna ge Sverigedemokraterna ännu fler antietablissemangsröster svarar han med en motfråga:

– En ekonomisk kris som hanteras på ett dåligt sätt av en svag regering, vad får det för effekter?

Svaret är givet, tycker Anders Borg.

– Det är ju som en idealisk situation för SD. Då vet man inte hur stora de blir 2022, säger han.

Följ ämnen i artikeln