Vänsterpartiet går mot rekordresultat: ”Beredda att ta ansvar”

avJosefin Silverberg, Lina Törnqvist

Vänsterpartiet ser ut att bli ett av valets stora vinnare med 7,9 procent av de räknade rösterna.

Blir de rödgröna störst är partiet beredda att sitta i regeringen.

– För mig är slutsatsen självklar, vi ska ha en rödgrön statsminister, säger partiledaren Jonas Sjöstedt i sitt tal.

Inne på Vänsterpartiets valvaka på Debaser Strand i Stockholm är det proppfullt. Under hela kvällen har det varit kö på flera hundra personer för att få komma in och följa rösträkningen med partitopparna.

Jubel utbröt inte bara när V:s siffror presenterades, utan också när SD såg ut att göra ett något sämre val än väntat. I SVT:s vallokalsundersökning fick Vänsterpartiet 9,0 procent.

– Det skulle vara det bästa valet som Vänsterpartiet gjort sedan 1998, på 20 år – det är alldeles fantastiskt, säger Aron Etzler, partisekreterare.

Vid 02.30-tiden på natten har Vänsterpartiet 7,9 procent av rösterna.

Foto: Lasse Allard / AFTONBLADET
Vänsterpartiets valvaka

När rösterna nästan är färdigräknade ser de rödgröna ut att bli större än Alliansen. I ett sånt scenario vill Vänsterpartiet förhandla med S.

– För mig är slutsatsen självklar, vi ska ha en rödgrön statsminister, säger partiledaren Jonas Sjöstedt i sitt tal.

– Mitt budskap till Åkesson och Kristersson är: ni vann inte detta val. Med start imorgon ska vi se till att vi stänger ute Kristersson och Åkesson från makten i Sverige, forsätter han.

Till Aftonbladets reporter på plats säger han efter talet:

– Det viktiga ikväll är att de rödgröna blir större än alliansen och att Löfven blir regeringsbildare. Vi har sagt hela tiden att vi är beredda att sitta i regering eller budgetförhandla som vi gör idag.

”Stått för jämlikhet och antirasism”

Vänsterledaren menar att det är partiets insatser att föra fram jämställdhetspolitik och antirasism som nu gett resultat.

– Jag är jätteglad, det är ett fantastiskt valresultat. I en tid då många spelar på människors ilska och oro har vi gett hopp om förändring. Vi har stått för jämlikhet, jämställdhet mellan män och kvinnor, och antirasism. I en tid då många spelar på människors ilska och oro har vi gett hopp om förändring. 

”Inte SD:s val”

Samtidigt ser SD ut att göra ett rekordval med hittills 17,6 procent av rösterna i riksdagsvalet.

– Det är klart att oavsett så är det jobbigt att Sverigedemokraterna går starkt framåt. Det beror i hög utsträckning på att både Moderaterna och Socialdemokraterna bekräftat deras världsbild och utgångspunkter, det är de frågorna som diskuterats medialt och på ledarsidor, säger V-politikern Ali Esbati till Aftonbladet.

SD räknade med ett resultat på mellan 20 och 30 procent.

– Jag tror att SD är besvikna idag men de håller god min, de hade räknat med ett högre resultat, det här är inte deras val, säger Sjöstedt.

ARTIKELN HANDLAR OM