Planerar pizzafest för Danyar

Uppdaterad 2016-11-30 | Publicerad 2016-11-29

Hundratals sluter upp i Facebook-grupp

Nästan 900 personer har anslutit till Facebook-gruppen till stöd för utvisningshotade Jokkmokkbon Danyar Mohammed.

Nu planerar de en tillställning på pizzerian där Danyar arbetar – där han ska lansera en pizza med sitt eget namn på.

– Den ska vara kvar här för alltid, oavsett om jag får stanna kvar eller inte, säger han till Aftonbladet.

27-årige Danyar Mohammed har arbetat som pizzabagare i Jokkmokk sedan han kom till Sverige för sju år sedan. För två år sedan missade hans arbetsgivare att höja hans lön i enlighet med kollektivavtalet – och Migrationsdomstolen har därför beslutat att han ska utvisas.

Men många Jokkmokkbor har nu tagit ställning för Danyar, och vill att han ska få stanna. En Facebook-grupp som startades för två dagar sedan har fått nästan 900 medlemmar.

– Jag vet inte vad det kan leda till, men man måste ju göra någonting, säger initiativtagaren Nicklas Lundmark.

”Man blir ju heligt förbannad”

När han fick höra om Danyar Mohammeds utvisning startade han i samspråk med flera andra Jokkmokkbor gruppen. När han vaknade morgonen därpå hade gruppen 200 medlemmar och sedan dess har den bara växt.

– Man blir ju heligt förbannad ibland. Det måste ju vara någon måtta på stolligheterna, säger Nicklas Lundmark.

Hans fru arbetade som handledare på det asylboende som Danyar Mohammed anlände till för sju år sedan.

– Jag har startat grupper förut, men ingen som varit så viktig som den här. Det blir en personlig grej.

På måndagslunchen begav han sig till pizzerian som Danyar arbetar på och tillsammans började de smida en plan. Nästa vecka ska de bjuda in allmänheten till pizzerian.

– Vi tänker trycka in så många jokkmokkare det bara går.

Får besök och samtal

Det var i juni 2014 som Danyar Mohammeds lön inte var tillräckligt hög. Kollektivavtalet hade då ändrats och hans arbetsgivare hade inte höjt hans lön i tid. Det är därför som han nu ska utvisas.

Sedan hans fall uppmärksammats har han fått många besök på arbetsplatsen.

– Jokkmokkare kommer hit till pizzerian och säger att jag inte ska ge upp. De skriver till mig och de ringer. Jag kan inte säga ett ord som beskriver hur tacksam jag är, säger han till Aftonbladet.

Men planen är alltså att det ska bli ännu större uppståndelse nästa vecka. När pizzerian bjuder in ska Danyar utöka menyn med en ny pizza – en Danyar-pizza.

– Jag har inte valt hur den ska vara än, men den ska vara kvar där för alltid, oavsett om jag får stanna kvar eller inte.

Domen överklagas

Migrationsdomstolens dom kommer att överklagas till Migrationsöverdomstolen. Som det är nu fortsätter Danyar att arbeta som vanligt.

– Jag vill säga ett jättestort tack till alla som bryr sig och jag hoppas att det löser sig. Jag har rätt och det är därför de vill stödja mig.

Följ ämnen i artikeln