”Skolmaten såg ut som kattmat”

Publicerad 2016-02-19

Rektorn: ”Jag skulle själv äta den”

Eleverna på Forssaklackskolan i Borlänge fick stuvade makaroner till lunch, men niondeklassaren Ludwig Gustafsson blev besviken över matens utseende.

– Just den maträtten ser inte jätteaptitlig ut, men generellt sett tycker jag att maten håller en hög kvalitet, säger rektor Gustaf Malmberg.

Det var i onsdags som Forssaklackskolan i Borlänge hade stuvade makaroner på matsedeln. Men när niondeklassaren Ludwig Gustafsson kom till matsalen blev han och hans klasskamrater besvikna över matens utseende, som snarast kan beskrivas som en beige sörja. Han tog en bild och skickade till sin mamma som sedan lade ut bilden på Facebook. Både Ludwig och flera av hans klasskamrater är missnöjda med maten de får i skolan, men brukar ändå äta den för det mesta.

– Förut var det bra mat, men den blir sämre och sämre, säger han.

Hur skulle du vilja att maten är istället?

– Jag skulle vilja att de gjorde maten på plats och att de skulle kunna tänka sig att äta maten själva, nu såg det ut som kattmat nästan. Går man till klockan fyra och har en idrott och hälsa-profil, så kommer man inte orka gå till fyra, säger Ludwig.

En annan elev på skolan tog också en bild på makaronerna och skickade den till Borlänge kommun. Så här svarar kommunen på Facebook:

”Kost- och lokalservice, som ansvarar för skolmaten i kommunen, kommer att ta reda på vad som gått fel och vad som behöver göras annorlunda. Inget annat än kvalitativ och tilltalande mat är acceptabelt i Borlänge kommuns skolor, det har du och alla andra elever rätt att förvänta er av oss.”, skriver Lars Wilhelmsson, chef för kost- och lokalservice i Borlänge kommun.

”Skulle definitivt äta”

När Aftonbladet når skolans rektor Gustaf Malmberg har han också sett bilden på de stuvade makaronerna.

– Just den maträtten ser inte jätteaptitlig ut, men generellt sett tycker jag att maten håller en hög kvalitet, säger han. 

Är ni nöjda med maten på skolan?

– Generellt sett, ja. Jag tycker att kökspersonalen gör ett bra jobb, de gör till exempel ett fint salladsbord varje dag. Sedan lagas inte maten här, men utifrån de förutsättningar som är så tycker jag att den är bra.

Skulle du själv äta maten på bilden?

– Ja det skulle jag definitivt göra, även om den inte ser så fin ut så skulle jag själv göra det. Jag äter i matsalen några dagar i veckan, säger Gustaf Malmberg.

Enligt rektorn kokade kökspersonalen om just den här maträtten till vanliga makaroner efter att de märkte att många elever inte tyckte om den.

– Det är beklagligt när det är mat som inte eleverna anser sig kunna äta när de har en lång dag i skolan. Men det finns möjligheter att äta sallad, smörgås och mjölk, man ska inte behöva vara hungrig, säger Gustaf Malmberg.

Följ ämnen i artikeln