Risk för halka efter kraftigt snöfall

Publicerad 2018-12-17

Halkrisk råder på flera vägar efter flera kraftiga snöfall runtom i Sverige.

Trafikverket och räddningstjänsten uppmanar nu till försiktighet i morgontrafiken.

– Just nu är snön lite extra slirig, säger Christoffer Hallgren, meteorolog vid vädertjänsten Foreca.

Ett kraftigt snöfall drog under söndagskvällen in över Götaland och vidare upp mot Svealand.

Därmed var det många svenskar som under måndagsmorgonen vaknade upp till ett vitt täcke.

– Här i Stockholmsområdet där vi sitter är det väldigt fint men också halt, säger Christoffer Hallgren, meteorolog vid vädertjänsten Foreca.

Sent på söndagskvällen utfärdade SMHI två klass 1-varningar för snöfall – Gävleborgs läns kustland och Västernorrlands län. Vid 07-tiden på måndagsmorgonen gällde varningen endast för Västernorrland.

– Även om det fortfarande snöar på i Gävleborgs län ligger tyngdpunkten på södra Norrland och i Dalarna och Jämtland. Resten av snöfallet ligger kvar även över Svealand med fokus på Värmland och Örebro samt runt Stockholmsområdet där det kan komma en del snö lokalt, säger Christoffer Hallgren.

Även på Gotland kan det komma lokala snöfall.

– Men det blir inga mängder, säger Christoffer Hallgren.

Upp till 10 centimeter

Under dagen fortsätter snöområdet norrut och det kommer därmed att snöa i större delen av Norrland.

– Dock kommer det att mattas av under mitten på dagen då det mer blir snöbyar som inte är lika omfattande och ihållande utan är mer uppdelat i mindre områden, säger Christoffer Hallgren.

Under det närmaste dygnet kommer gränsen mellan Västerbotten och västernorrland att få mest snö – uppemot 10 centimeter, främst med fokus på trakterna kring Örnsköldsvik och Umeå.

I resten av Norrland väntas snömängden ligga på mellan 2–5 centimeter medan resten av landet får betydligt mindre mängder, max fem centimeter uppger Christoffer Hallgren.

I takt med att minusgraderna håller i sig i större delen av landet kommer snön att ligga kvar de kommande dagarna.

– Det ser ganska lovande ut faktiskt. Dock kan det stiga upp till någon minusgrad vid kustområdena samt även i Skåne, Halland och Blekinge, vilket gör att snön smälter undan och det blir blaskigt istället.

Även på de mest trafikerade vägarna försvinner snön fort vilket kan leda till snömodd.

Ökad risk för halka

Snöfallet samt våta vägbanor ökar även risken för halka, vilket orsakade flera olyckor under söndagskvällen.

– Just nu är det snön man ska passa sig för även om det kan förekomma en viss frosthalka på vissa håll. Jag märkte själv när jag cyklade till jobbet imorse att det var lite extra slirig snö. Därför ska man se till att ha goda marginaler och ta det extra försiktigt i kurvorna, säger Christoffer Hallgren.

Först under onsdagen väntas det bli plusgrader i stora delar av Sverige.

– Så gillar man snö så gäller det att njuta nu.

Och nu den stora knäckfrågan – blir det en vit jul?

– Det har varit lite fram och tillbaka och än är ingenting säkert. Med tanke på att vi går in i en mildare period i mitten av den här veckan så kommer gårdagens snötäcke troligtvis inte att hålla i sig utan det blir i stället att hoppas på ny snö till helgen om det ska bli en vit julafton i Götaland och Svealand.

– Norrland kan dock skatta sig lyckliga då det troligtvis kommer att ligga kvar där.

Dock menar Christoffer Hallgren att det trots allt finns lite hopp även för resten av landet.

– Det finns en chans till en vit jul men troligtvis blir det mest snöblask. Men det hänger som sagt på temperaturerna och med en vecka fram till jul kan allting ändra sig. Just nu skiljer det bara en grad på temperaturen från att det ska gå från grått till vitt. Så det är precis på håret, säger Christoffer Hallgren.

Direktrapportering om trafikläget.

  • Ebba Thorneus
    17 dec 2018

    Stockholmspolisen uppger att man hanterat ett flertal olyckor på grund av vinterväglaget under morgonen.

  • Ebba Thorneus
    17 dec 2018

    Vid 08-tiden körde en buss med ett 20-tal passagerare ned i diket på länsväg 227 på Gålö i Haninge i Stockholms län. Tre personer fick föras till sjukhus. Skadeläget för dessa är oklart. Bussen står för tillfället kvar i diket och bärgning kommer ske senare under dagen . 

  • Ebba Thorneus
    17 dec 2018

    Polisen i Skåne vittnar om en del olyckor under morgonen till följd av väglaget men har inte sett någon större ökning av avåkningarna. 

  • Ebba Thorneus
    17 dec 2018

    Gällande olyckan i Landskrona: En kvinna i 25-årsåldern är avförd till sjukhus. Enligt polisen var hon vaken och talbar. Olyckan orsakade stora trafikstörningar och vid 09.30-tiden var det fortfarande avstängt i södergående riktning. 

  • 17 dec 2018

    Det är halka i hela Skåne, själv kom jag till jobb utan några incidenter, men körde oxå sakta...så ta det lugnt på vägarna.

    Kenta

    Ebba Thorneus