Man fälls för styckmord på Fatima, 57, i Västerås

avTT

En 54-årig man fälls av Västmanlands tingsrätt för styckmordet på 57-åriga Fatima Berggren i Västerås våren 2017. Straffet blir 16 års fängelse.

Kvinnan hade polisanmält mannen över 70 gånger.

Mannen dödade kvinnan i hennes bostad på hennes födelsedag, för att sedan stycka och flytta kroppen till skogsområdet. Han fälls därför både för mord och för brott mot griftefrid.

Efter att kvinnan försvunnit från sitt hem hittades kvarlevorna omkring ett år senare i ett skogsområde i staden. Mannen, som nu fällts, och kvinnan hade en relation där mannen tidigare använt sig av hot och våld vid konflikter.

– Det är mycket som talar för att det är en sådan situation som gått överstyr, har åklagaren Jenny Alriksson tidigare sagt till TT.

Västmanlands tingsrätt skriver i domen att åklagaren har presenterat "massiv bevisning" om gärningsmannens "våldsamma handlingsmönster". Andra kvinnor har vittnat om hans våld. Han förekommer också 25 gånger i belastningsregistret, bland annat genom våldsbrott.

Från 2013 gjorde kvinnan "omkring 75 polisanmälningar om våld, hot eller skadegörelse som (mannens namn) skall ha utövat mot henne", framgår av domen.

1 av 4 | Foto: PRIVAT
Fatima Berggren, 57, försvann i maj 2017.

I domen beskrivs också omfattande teknisk bevisning. Bland annat har en övervakningskamera fångat hur mannen flyttat föremål från kvinnas bostad efter hennes försvinnande.

En rättspsykiatrisk undersökning visade att han inte lidit av allvarlig psykisk störning, och alltså kunde dömas till fängelse. Mannen nekar till brott.

ARTIKELN HANDLAR OM