De tvingas städa upp efter Trump

Trump med sin utrikesminister Pompeo och säkerhetsrådgivare Bolton.

Mönstret känns igen.

President Trump gör ett utspel som överraskar och förvirrar alla.

Därefter tvingas han skicka in utrikesminister Pompeo, säkerhetsrådgivare Bolton eller någon annan för att reda ut begreppen och städa upp efter presidenten.

Senaste exempel är Syrien där Trump för tre veckor sedan plötsligt meddelade att samtliga amerikanska trupper skulle dras tillbaka. På direkten. Terrorgruppen Islamiska staten, IS, var besegrad och därför fanns det ingen anledning att ha kvar några soldater, meddelade presidenten.

Reaktionen kom omedelbart i form av hela havet stormar.

Oinformerade allierade i Mellanöstern undrade vilka följderna skulle bli. Till och med inom Trumps eget parti möttes beskedet av skarp kritik. Försvarsminister Jim Mattis avgick i protest.

Många fruktade att ett plötsligt amerikanskt tillbakadragande skulle skapa ett maktvakuum som skulle utnyttjas av USA:s dödsfiende Iran, IS och Ryssland.

Dessutom ifrågasattes att USA skulle kasta sina främsta allierade i Syrien, de syriska kurderna i YPG, till vargarna genom att överge dem som tack för att de i praktiken utgjort USA:s marktrupper i Syrien i kriget mot IS.

Blev övertalad

Till och med inom presidentens egen innersta krets i Vita huset var meningarna starkt delade om det vettiga i åtgärden. Inte minst eftersom en hörnsten i Trumps utrikespolitik är att motverka Irans inflytande i Mellanöstern på alla vis.

Rätt snart visade det sig att Trumps överraskande besked var resultatet av ett telefonsamtal med Turkiets president Tayyip Erdogan som övertalat den amerikanske presidenten om ett tillbakadragande från Syrien.

Därefter startade operation skademinimering i Vita huset. Senaste dagarna har den gått in i ett intensivt skede.

Nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton reste till Mellanöstern och försökte övertyga Israel om att det inte alls är så att USA inte längre försöker motverka Irans inflytande.

Han försäkrade också att det inte var frågan om något hastigt tillbakadragande och att USA inte tänkte överge de syriska kurderna. Tvärtom var tillbakadragandet villkorat. Turkiet måste lova att inte attackera de syriska kurderna innan trupperna skulle dras tillbaka.

Oacceptabla villkor

Dessutom måste IS vara helt besegrat innan USA lämnar. Ett besked rakt motsatt det som Trump lämnade före jul.

Bolton reste till Ankara för att personligen inför Erdogan försöka förklara vad Trump egentligen menat.

Den turkiske presidenten blev så upprörd att han ställde in mötet med Bolton och i stället höll ett brandtal i parlamentet där han meddelade att de amerikanska villkoren var oacceptabla. Turkiet förbehåller sig rätten att attackera YPG i Syrien eftersom Erdogan betraktar dem som terrorister.

Utrikesminister Pompeo utgör också en del av städpatrullen. Han befinner sig på en veckolång turné bland USA:s allierade i Arabvärlden för att bland annat försäkra dem om att USA inte tänker överge Mellanöstern eller sina allierade.

President Trump lovade visserligen att som president vara oberäknelig. Men det är stor skillnad mellan det och att ständigt ge väldigt motstridiga besked.

Skjuter från höften

I en värld där ord normalt är noga genomtänkta och vägda på guldvåg framstår den amerikanske presidenten som en cowboy som skjuter vilt från höften. Där är han tyvärr på väg att skapa skola.

I dagens läge har varken allierade eller fiender en aning om vad det är president Trump försöker uppnå i Mellanöstern. Ena stunden säger han upp avtalet som ska förhindra Iran från att skaffa sig kärnvapen och i nästa deklarerar han på Twitter att han struntar i vad Iran gör i Syrien. Detta trots att det är genom Syrien som Iran stärkt sin ställning som regional stormakt och därför uppfattas som ett allt större hot av både USA och dess allierade Israel och Saudiarabien.

Förvirringen som Trump skapar är farlig på flera sätt. Den visar att det inte går att lita på de besked USA:s president ger. Allting befinner sig i ett ständigt flytande läge vilket skapar osäkerhet och ökar risken för allvarliga misstag och missförstånd.

Trumps beteende kan också vara en förklaring till den extremt höga personalomsättningen som han har på höga poster i sin administration. Det är inte lätt att handskas med en i många frågor okunnig och ombytlig president.