Nicaragua släpper fångar – inleder samtal

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-02-27

Ortega-kritikern Alex Vanegas tillsammans med andra frisläppta fångar.

Nicaragua släpper ett tiotal fångar som fängslats i samband med protesterna som bröt ut förra året. Samtidigt inleds en dialog i det politiskt splittrade landet.

Nicaragua har släppt flera personer som suttit fängslade sedan förra året efter att de har protesterat mot de styrande i landet. Ett tiotal oppositionella släpptes på onsdagen, enligt människorättsorganisationen CPDH.

Det här sker samtidigt som regimen inleder samtal med oppositionen i landet för att lösa en långvarig politisk konflikt. Nicaraguas president Daniel Ortega ska inte ha deltagit i samtalen utan i stället var representanter från regeringen på plats.

Oroligheter bröt ut i Nicaragua förra året, då planer på en senare skrotad förändring av landets pensionssystem utlöste protester. Demonstranterna krävde bland annat Ortegas avgång. Minst 320 människor dödades till följd av hårda repressalier från regeringen och hundratals fängslades.

Alex Vanegas, en maratonlöpare och stark kritiker av Ortega greps i november är en av de som släpptes.

– Jag fortsätter att springa för frihet i Nicaragua, jag bryr mig inte om de fängslar mig igen, ropade han från ett fordon som flera av de frisläppta oppositionella färdades i.

Situationen i landet har påverkat Nicaraguas redan svaga ekonomi, och tusentals människor har tvingats fly Nicaragua på grund av oroligheterna.